Ei hiilihydraattia aamulla, parempi olo?

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen hieman vaihtanut aamupalaani. Söin vuosia puuroa ja marjoja aamupalaksi. Puuro on kaikkien oppikirjojen mukaan aikalailla täydellinen aamupala, mutta itselläni se aiheutti verensokerien nopean nousun ja laskun. Puuron syömisen jälkeen tuli hyvin nopeasti nälkä, oli sitten menossa dieetti tai ei. Verensokerien heilahtelu aiheutti totta kai myös mielialojen heilahtelua sekä jopa huonoa oloa. Tähän vielä iso tuoppi kahvia ja vettä, niin yäh..

Vaihdoin puuron proteiini- ja rasvapitoisempaan aamupalaan ja oloni on pysyy pidempään kylläisenä. Useimmiten aamulla saatan syödä esim. munakkaan. Vaikka muuten en karsasta hiilihydraatteja, olen kuitenkin huomannut selkeän eron aamupalan suhteen.

Suosin kuitenkin hiilihydraatteja treenin ympärillä ja etenkin treenin aikana. Treenin aikana juon aina vitargoa tai osmoa. Olen huomannut treeneissä selkeän tehojen nousun sen jälkeen, kun olen ottanut treenin aikana juotavaksi  hiilareita. Mieluummin siis siirrän aamun hiilihydraatit treenin oheen, jolloin päivittäinen kalorimäärä pysyy silti aisoissa.

En kuitenkaan sano, että nyt kaikkien pitäisi luopua hiilihydraateista aamulla, vaan annan esimerkin siitä, että kaikille ne eivät sovi. Itseään ja kehoaan kannattaa kuunnella ja tehdä muutoksia sitä mukaan. Monille puuro ja hiilari on nimenomaan parempi valinta aamulla. Monet asiakkaani usein sanovat, että ruokavalion aamupala on aivan liian tuhti ja sillä pärjää pitkälle päivään. Itse jos syön saman aamupalan, se on aamulla vessassakäynti ja on uudelleen nälkä! 😀

Sopiiko hiilari sinulle aamuisin? Vai oletko kenties samanlainen, että aamuun on parempi laittaa jotain proteiinipitoista? 

Ravintovalmentajan suositus aamupalaan

Mitä aamulla tulisi syödä? Onko aamupala tärkeä vai  ei?

Oma näkemykseni ravintovalmentajana aamupalaan on, että se on päivän tärkein ateria. Toiseksi tärkein on treenin jälkeinen lämmin ruoka. Aamupalalla on suuri merkitys moneen asiaan. Ihan ensimmäinen asia on, että aineenvaihdunnan saa käyntiin. Keho menee yön aikana paastotilaan ja aamupala herättelee kropan ja ruoansulatuksen jälleen uuteen päivään. Aamupalalla olisi hyvä olla hiilihydraattia sekä proteiiniakin jonkin verran. Etenkin paljon treenaavilla myös aamupalalta tulee löytyä proteiinia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onkin sanottu, että aamupalan tulisi olla päivän isoin ateria ja sisältää kiitettävästi hiilihydraattia. Moni asiakkaani alussa jopa hieman kauhistelee ruokavalioitani, koska niissä usein aamupalat ovat suhteellisen isoja. Toisinaan muutama asiakas ei pysty moneen ensimmäiseen viikkoon syömään aamupalaa edes yhdeltä istumalta, mutta silti paino putoaa joka viikko. Jos ennen ei ole tottunut syömään aamupalaa, voi sen syöminen alussa olla yllättävänkin haastavaa. Aineenvaihdunta kuitenkin kiittää ja kroppa alkaa toimia ihan uudella tavalla pitkästä aikaa.

Toinen hyvä syy aamupalaan on, että se vähentää iltasyöpöttelyä. Usein helposti jos aamupalan skippaa tai syö liian niukan aamupalan, iltapäivästä tai illasta nälkä on suunnaton. Silloin helpommin sortuu syömään isoja rekkamiehen annoksia ja ihan mitä sattuu. Monipuolinen ja runsas aamupala sekä muut ateriat tasaisesti 3-4 tunnin välein pitävät verensokerin tasaisena ja sortumisia ei tule yhtä helposti.

Aamupala voi olla esim. puuro, smoothie tai täysjyväleipä. Myös aamulla olisi hyvä saada hieman rasvaa ruokavalioon ja sen lähteinä voi toimia leivän päällä 17% juusto tai puuron kanssa 2% raejuusto. Myös pähkinät ovat loistava vaihtoehto. Proteiinintarve useimmille on esimerkiksi n. 100g raejuustoa. Aamulla proteiinia ei tarvita yhtä paljoa kuin esim. treenin jälkeisellä aterialla tai iltapalalla. Aamuihin on myös hyvä sisällyttää joko marjoja tai hedelmä, myös kasviksia voi löytyä jo aamupalasta. Esim. leivän kanssa on hyvä syödä kurkkua, paprikaa jne. Maha täyttyy enemmän sekä vatsa kiittää kuidusta.

Kahvia tai teetä on hyvä nauttia oman toleranssin mukaan. Monelle kahvi ei sovi, mutta silti sitä on ”pakko” juoda, että herää. Itse kiinnittäisin silloin enemmän huomiota unen laatuun, sekä yleisesti jaksamiseen. Onko kenties liikaa stressiä ja palikoita elämässä? On oikeastaan epänormaalia, jos ihminen ei lähde käyntiin ilman kahvia. Se usein kielii muista ongelmista, etenkin luonnollisesti jaksamiseen liittyvistä.

Mitä sinä syöt aamupalaksi? 🙂