Mitä Yelalle kuuluu?

Kuka vielä muistaa Yelan, ihanan staffikoirani? Yela esiintyy paljon snäpissäni, mutta en ole pitkään aikaan tänne blogin puolelle puhunut Yelasta. Erossa sain pitää koiran kokonaan itselläni. Tai, alunperinkin koira on ollut nimenomaan minun. Minä halusin koiran, minä tein koiran suhteen kaiken taustatyön, valitsin nimen ja koira tuli minun nimiini. Minulle ei siis ollut ollenkaan edes epäselvää, ettenkö ottaisi koiraa kokonaan. On hienoa, jos joku saa yhteishuoltajuuden toimimaan, mutta koiran kohdalla koen sen olevan hieman hassua. Onhan se harmi, jos kahdella ihmisellä on tunneside koiraan, mutta on koiran paras, jos sillä on selkeästi yksi koti ja omistaja. Toki, onhan se hyvä jos toiselta saa edes hoitoapua. Onneksi asiat ovat menneet niin, että minun ei tarvitse kokea yhtään huonoa omaatuntoa siitä, että koira on nyt 100% minun.

Mitä Yelalle kuuluu? 

Yela on siis 4-vuotias staffordshirenbullterrieri. Yela on rodulleen tyypilliseen tapaan ihan järjetön ad/hd, eli virtaa piisaa ja mummot kaadetaan kumoon aina kun jossain liikutaan. Yela rakastaa kaikkia ja kaikkea, lapsista aina kissoihin ja marsuihin.

Yelan kimppuun on käynyt kahden eri tapauksen verran kaksi eri koiraa ja silloin Yela vain hämmentyi, että mikäs ihmeen leikki tämä on kun näin kovaa purraan. En sitten tiedä, että onko Yela niin yksinkertainen vai mistä on kiinni, mutta se ei oikein osaa olla vihainen. Nyt vasta kun olemme olleet kaksin, Yelan suojeluvietti on hieman herännyt minua kohtaan. Varmaan jo tuo miehen ikä tekee Yelasta vähän ”äijemmän”. Muutaman kerran se on lenkillä murahtanut vastaantulevalle miehelle, jos on liian läheltä kävellyt. Sinänsä en pidä sitä huonona asiana, kunhan ei tuosta enää eskaloidu.

On ollut samalla hyvä että huono jäädä koiran kanssa kaksin. Myönnän, että näin ensimmäiseksi omaksi koiraksi Yelan suhteen on tehty muutamia koulutusvirheitä. Hyvää Yelassa on sen sosiaalisuus, siinä onnistuimme. Sosiaalistimme Yelan jo hyvin pienestä moniin erilaisiin koiriin ja tilanteisiin sekä tein ison taustatyön, että oikeasti löysin hyvän kasvattajan ja hyvät koiravanhemmat. Vanhempien luonne vaikuttaa paljon siihen, että millaisen koiran sinä tulet saamaan. Kannattaa siis ostaa rekisteröity pentu hyvältä kasvattajalta. Jelmeri on Kennel stormvindensistä ja kasvattaja on ollut rodun kanssa tekemisissä monta kymmentä vuotta.

Se, mikä Jelmerissä on huonoa on rodulle tyypillinen hyppiminen ja innokkuus, mitä en ole tarpeeksi kytkenyt pois. En esimerkiksi luota Yelaan lasten seurassa. Ei siksi, että Yela tahallaan tekisi mitään, mutta 20kg neliveto täydellä hyppyvoimalla on aikamoinen mörssäri ja siinä voi oikeasti sattua Juhaa leukaan. On Yela minutkin kaatanut jo ihan pentuna, kun juoksi suoraa polvitaivetta päin. Lensi aivan kaaressa perseelleni. 😀

Yela myös vetää jonkun verran remmissä. Siitä emme edellisessä suhteessa päässeet yhteisymmärrykseen, että koulutuksen pitää olla johdonmukaista. Ja jos toinen kouluttaa ja toinen ei, koira menee siitä aika sekaisin. Mutta nyt kun olen koiran kanssa kaksin, olen päässyt pikkuhiljaa korjaamaan damagea. Hommaa riittää, sillä nyt koulutus on huomattavasti helpompaa. Meillä on edessä vielä iso valtataistelu, sillä Yela yrittää aina välillä isotella. Yela on myös äärettömän huomionkipeä, eikä asiaa auta se, että teen töitä ja kouluhommia paljon kotoakäsin.

Yksi isoin ongelma nyt kun olemme kaksin, on hoitajapula. Minulla on periaattessa vain kaksi potentiaalista hoitajaa Yelalle ja se on aika vähän. Kerro siis, jos tiedät jonkun Pirkanmaan suunnalta, joka voisi omata tarpeeksi rotutietämystä ja kokemusta vahvoista koirista. Yela on todella helppo koira muuten, mutta vaatii paljon huomiota ja lenkitystä. Yela on myös allerginen koira ja syö toistaiseksi vain hypoallergista ruokaa, joten tulisi olla erityisen tarkka, että mitään muuta ei Jelmerin kitaan pääse. Koira söisi vaikka oman äitensä jos kukaan ei näkisi, perus ahne possu.

Mökillä uskallan pitää Yelaa vapaana, mutta kaupungissa en pidä. Yela seuraa minua kuin hai laivaa, mutta en luota 100% mitä tapahtuisi, jos näkisi ihmisen tai koiran, menisi varmaan hakemaan huomiota. Yela kyllä uskoo todella hyvin, mutta bullrotuinen koira on aina bullrotuinen koira, eli helvetinmoinen jäärä. Ja siihen kun lisää vielä terrieriä, on paketti valmis. Jääräpäinen termiitti.

Ilmianna, jos siis tiedät jonkun hyvän hoitajan. Olisi ihana saada edes pientäkin hoitoapua Jelmerin kanssa. Jelmeri on todellinen sydäntenmurskaaja, joten häneen ihastuu varmasti. Kuitenkaan koiria vähääkään pelkäävä ja isoja koiria välttävä, ei välttämättä ole se meidän tyyppi. Vaikka Yela on pieni koira, se on todella voimakas. Kuten sanoin, 20kg neliveto! Lihamörssäri! 😀

Kaikkea muuta kuin fitnesstä

Sain lääkäriltä kiellon, että ainakaan viikkoon en saisi hikoilla. Minulle laitettiin ehkäsykapseli siis tiistaina. Ensin itkin verta, koska olin ajatellut, että pidän kevyen viikon vasta parin viikon päästä. Mutta lepoviikko oliki nyt enemmän kuin tarpeen. Kropassa alkoi olla jo selkeitä väsymisen merkkejä, joita en ollut vaa halunnut nähdä, koska dieetin loppumisen jälkeen treeni-into on ollut taas niin huipussaan. Painot ovat nousseet yllättävänkin paljon heti ja nyt taas muistaa sen, että mitä on treenata kovaa.

Minulle muuten sanottiin, että ei yläkropan treeniä kahteen viikkoon mutta olen kuullut muutamalta, että heille on lääkäri sanonut, että muutama päivä lepoa riittää? Mitä muille on sanottu jos on kapseli laitettu? :O

Mutta välillä tekee hyvää pitää ihan totaalilepoa. Tehdä pitkiä, palauttavia lenkkejä ja olla vaikka kokonainen viikko miettimättä kuntosalia (tiedän, helpommin sanottu kuin tehty). Sen jälkeen salille palaa taas täysin uudella innolla. Itse näin pitkästä aikaa siskoani, joka asuu toisella paikkakunnalla. Menin molemmille mummeille kahville ja vein koiraa koiratreffeille. Ja olo on hyvä! Keho ja mieli ehkä vähän kaipasikin tälläistä.

IMG_20150515_171924 IMG_20150515_175727

Leipominen on luovaa ja siksi rentouttavaa minulle. Leivoin miehelle leipää ja tein ”kauniita” raakasuklaita! 😀  😀 Meillä siis mies ei syö gluteenittomasti. 🙂

IMG_20150515_154021Postisetä toi uudet VS-liivitkit. Ja kyllä.. taas ’vahingossa kaikki’. 😀 

Ihan ensimmäisenä menin kuitenkin hierojalle. Kropan väsymisen huomasi myös siitä, että palautuminen ei tapahtunut niin nopeasti kuin normaalisti. Kunnon lepoviikko ja hieronta teki todella terää. Olen myös nukkunut pitkiä yöunia ja vaan chillaillut. Oi, autuus.

IMG_20150514_164642Kahvilla siskon ja mummin kanssa Ansarissa

Jos kroppa ei palaudu, leposyke on korkealla, yöunet kärsivät ja mieli on maassa, niin suosittelen lepoviikkoa. Joskus siis jopa ihan totaalilepoa. Oli se asia mikä tahansa, niin liika on aina liikaa. Tarvitsevat vanhemmatkin esimerkiksi lomaa lapsistaan vaikka rakastavat niitä yli kaiken! 😀

IMG_20150516_103739Toisella mummilla oli serkun hiiret hoidossa 😀

IMG_20150516_103452 IMG_20150516_103527 IMG_20150516_103811Daisylla oli hauska roll-on herkku koulutusherkkuna. Niitä on nyt Peten koiratarvikkeessakin kahdella eurolla, taidan itsekkin ottaa kokeiluun, niin ei ole aina taskut täynnä koiranherkkuja ja varsinkin niiden murusia. 😀 Tuote löytyy *TÄSTÄ. 

Oon rakastunut entistä enemmän tohon meidän koiraan, kun tuntuu, että nyt on tehty suurta läpimurtoa sen koulutuksessa. Se kuuntelee ja tottelee ja osaa olla jo kuin ihmisen mieli. Toki staffi on aina staffi, eli virtaa ja huumoria riittää. Koira on kiltti mutta kovapäinen, joten omistaja ei saa olla liian lepsu. Haluan olla vastuullinen ja hyvä koiranomistaja ja tehdä oman osani tämän ihanan rodun maineen puhdistamiseksi. Kyseessä on kuitenkin niin valloittava ja rakastava rotu. Tässä ja tässä hauskat ja osuvat sarjakuvat! 😀

Nyt viikonloppuna ajattelin vähän lueskella, käydä kävelylenkillä ja grillata!

IMG_20150515_221329

Patu <3

P.S. Lopuksi vielä erittäin hyvä artikkeli luettavaksi! Suosittelen kaikkia lukemaan tämän. Avaa aika paljon erästä asiaa ja oikeastaan koko maailmaa. Linkki artikkeliin TÄSSÄ.