Kirjoittamalla herkkäkin ihminen päästää ihon alle

Blogini on elänyt hieman hiljaiseloa nyt viimeisen reilun vuoden ajan, mutta kokoajan se on kuitenkin mukana kulkenut. Blogi on minulle rakas harrastus ja omalla tavallaan myös työ. Olen kuitenkin aina ottanut sen linjan, että kirjoitan vaan kun minulla on oikeasti asiaa. En halua tehdä blogista itselleni pakkopullaa, koska silloin mennään metsään ja lujaa. Nautin kirjoittamisesta ihan suunnattomasti. Olen tyypillinen introvertti ja kirjoitan huomattavasti paremmin kuin puhun. Kirjoittamalla saan ajatukseni ulos kaikista selkeimmin. Saan kirjoitettuun tekstiin paljon enemmän tunnetta ja sävyjä, kuin puhumalla. Olen herkkä ja tunteellinen pieni siili, mutta kasvotusten helposti kova tai en niin helposti lähestyttävän oloinen. Tyypillinen herkkis siis. Sitä omaa herkkyyttä on rakennettu suojaamaan kova ulkokuori, jonka alle edes jonkun toivoo näkevän. Ja kirjoittaminen on luonut minulle helpon ja turvallisen kanavan raottaa tietä omaan herkkyyteeni. Kun kirjoitan, pystyn olemaan avoin ja iho täysin vereslihalla. Blogi on siis minulle nyt ja aina turvallinen tunteiden satama, missä pystyn purkamaan niitä kipeimpiäkin tuntoja.

Tavallisesti siis en todellakaan päästä ihmisiä helposti lähelle, en ole koskaan päästänyt ja nyt etenkään en päästä. Siksi koko tämä ja blogi ja kirjoittaminen on myös itselleni hyvin omituista, että osaan olla täällä näin avoin. Se on totta kai ollut myös kiinni kaikesta siitä vastaanotosta, jonka olen blogilleni ja kirjoituksilleni saanut. <3

Ajattelinkin nyt listata tähän postaukseen itselleni isoimmat tekstit, joiden julkaiseminen on ollut itselleni todella pelottava ja iso juttu.

 

Luetuimmat ja samalla minulle itselleni isoimmat tekstit ovat:

Before and after – laihtumiseni kuvina

Kun empaatikko tapasi narsistin

Mä annan sut pois

Kipu kuolee huutamalla

Miten narsisti käyttäytyy parisuhteessa

 

 

Kun empaatikko tapasi narsistin

Oletko koskaan tavannut narsistia tai patologista valehtelijaa? Ihmissuhde tällaisen tyypin kanssa on usein alkuun nopeaa ja intohimoista. Kaikki tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Olet parasta, mitä hän on koskaan saanut. Hän haluaa nopeasti muuttaa yhteen, ehkä jopa mennä kihloihin. Olet täysin huumassa siitä, miten joku voi jumaloida niin paljon maata jalkojesi alla. Etenkin jos olet nuori, kokematon parisuhteissa ja omaat ehkä vielä hieman keskeneräiset itsetunnon, olet helposti koukussa. Tähän soppaan kun vielä lisää sen, että olet äärettömän empaattinen, olet entistä enemmän koukussa. Empaatikon täysi sielu kietoutuu narsistin sisäiseen tyhjyyteen.

Narsisti on rakastavan ja empaattisen ihmisen täysi vastakohta. Ja vastakohdathan tunnetusti vetävät toisiaan puoleensa.

Empaatikko aistii muiden tunteet, imee ne itseensä, kokee muiden olotilat ja ajattelee muita ennen kuin itseään. Narsistille kaikessa on kyse vain hänestä itsestään. Narsisti osaa olla hurmaava, kunnes kaikki ei menekkään niin kuin hän on suunnittelut tai kunnes hän on saanut kaiken haluamansa ja kyllästyy.

Empaatikko on usein kaveripiirinsä terapeutti, se, joka jaksaa kuunnella muiden murheita ja auttaa. Empaatikko usein vetääkin puoleensa sisältä rikkinäisiä ihmisiä. Joskus empaatikko voi onnistua parantamaan ihmisen ja toisinaan sisältä rikkinäinen ihminen voi rikkoa rakastavaisen ja lämpimän empaatikon.

 

”She tried to fix him but at the end he just tried to broke her.”

 

Narsisti on sisältä tyhjä ihminen, jolla on pohjaton huomion ja rakkauden kaipuu. Empaatikko huomaa helposti rikkinäisen ihmisen ja huomaamattaan alkaa kantaa hänen taakkojaan. Narsisti kehuu herkkää empaatikkoa, ylijumaloi ja huomioi. Hän vetoaa empaatikon vahvasti vaikuttavaan tunnepuoleen ja empaatikko kokee, että hän pystyy auttamaan. Että hänen rakkaudellaan ja välittämisellään kaikki on korjattavissa.

Olen ollut narsistin otteissa. Vuosia elin toisen ehdoilla, mietin kaiken hänen kauttaan mutta silti koin olevani maailman itsekkäin ihminen, koska minulle hoettiin niin. Vasta jälkeenpäin olen tajunnut, että hän projisoi kaikki omat puutteensa minuun. Minä olin itsekäs, pettäjä, epäluotettava ja kylmä.

Vaikka olin aivan kaikkea muuta.

Olin 110% luotettava, lämmin ja rakastavainen. Mutta uskoin todella, että olen huono ja yritin muuttua ja korvata huonommuuttani. Tein kaikkeni, että en vaikuttaisi epäluotettavalta. En juurikaan käynyt ulkona ja jos kävin, tulin aikaisin kotiin. Koin, että oli helpompi elää niin, kuin että olisin teoillani satuttanut jatkuvasti toista. Todella koin, että satutin toista, jos vaikka lähdin bileisiin tai tyttöjen kanssa reissuun. Loppupeleissä on juurikaan käynyt enää missään, vaan elämäni pieneni hyvin paljon. Jopa ystäväpiirini suppeutui huomattavasti koska ei ollut juuri ketään, josta narsisti olisi pitänyt. Etenkin minulle kaikista läheisimmät ihmiset hävisivät hyvin äkkiä. Hän sai manipuloitua minut siihen, että kukaan heistä ei ole minulle hyväksi ja vain hän on tarpeeksi hyvä ja luotettava ihminen minulle.

P6221476

 

Empaatikon ja narsistin suhteessa kaksi ihmistä keskittää kaiken energiansa yhteen ihmiseen. Empaatikko narsistiin ja narsisti itseensä. Empaatikko on huolissaan narsista ja ei halua aiheuttaa konflikteja ja tai mielipahaa. Narsisti rakastaa draamaa ja saa useimmiten syyllistettyä kaiken empaatikon syyksi.

Hän osasi pelata epävarmuuksillani ja kipukohdillani. Hän tiesi tasan tarkkaan, että mitä sanoa ja milloin. Syytin aina itseäni, että minä olen vain epävarma ja mustasukkainen, vaikka todellisuudessa syitä ja epäluottamuksen tunteille ja mustasukkaisuudelle oli enemmän kuin olisin ikinä uskonutkaan. Intuitioni huusi, että jokin oli hätänä, mutta narsistin manipulointi ja henkinen väkivalta saivat minut olemaan kuuntelematta omaa sisäistä ääntäni, joka yritti hädissään kertoa minulle totuutta.

Hän sai minut aina puhuttua ympäri ja loppujen lopuksi jopa syyttämään minua kaikesta. Tiedättekö, kun aina ihmetellään sitä, että miksi naiset palaavat pahoinpitelevän miehen luokse.. kyse on niin henkisestä kuin fyysisestä väkivallasta sekä pelosta ja kiristämisestä. Narsisti saa sinut uskomaan, että et pärjää yksin, et saa enää ketään ja et ole mitään ilman häntä. Puhumattakaan muista henkisen kiristyksen välineistä, kuten itsemurhalla kiristäminen. ”Jos jätät minut, tapan itseni” oli hyvin tuttu lause. Syyksi hän sanoi se, että olin vain niin uskomattoman parasta, mitä hän oli ikinä kokenut. Ja jollain sairaalla tavalla aina uskoin häntä. Hän osasi vetää oikeista naruista vaikka jollain tasolla aina tiesi, että tämä ei ole normaalia eikä tervettä.

Suhteessa aika alussa lähdin kavereideni kanssa kolmen päivän festareille. Toisen päivän iltana narsisti sai niin suuren mustasukkaisuuskohtauksen, koska en vastannut viestiin tarpeeksi nopeasti (tunnin sisällä), että sanoi soittavansa poliisit, jos yritän tulla kotiin. Minua piti festareiden jälkeen väsyneenä hysteerisen itkuisena anoa, että pääsin omaan kotiini. Jälkeenpäin kuulin, että hän oli kysellyt naisia kylään koko sen ajan kun olin pois kotoa. Itse menin festareilla aina aikaisin nukkumaan ja pidin hänet ajan tasalla koko ajan, että missä menen ja kenen kanssa. Aidosti uskoin siihen, että toinen ei ikinä pettäisi ja vain hänen täytyy kokea tällaista epävarmuutta minun takiani ja halusin tehdä kaikkeni, että hänen ei tarvitse pelätä. En ikinä olisi edes pettänyt, moraalini ei ikinä antaisi periksi. Ja minä olin 100% mukana suhteessa. Sitä en tule ikinä häpeämään.

Photo 18.3.2016 9.27.46

Koen oudoksi, että narsisti osaa käyttää hyväksi empaatikon empatiakykyä, vaikka narsisti ei itse kykene empatiaan. Rakastuin alussa suureen tunteiden paloon ja siihen, että näin rikkinäisen ihmisen. Koin todella, että minun rakkauteni voisi pelastaa hänet.

Koin, että sain antaa hänelle vihdoinkin sellaista rakkautta ja lämpöä, jonka jokainen ihminen ansaitsee. Opettaa, että on olemassa muitakin kuin kylmiä ja etäisiä ihmisiä. Ja, että kulissit eivät ole elämässä tärkeitä, vaan se sisältö on oikeasti se tärkein. Vuosia ruoskin kuollutta hevosta täysin turhaan.

Menetän suhteessa helposti itseäni. Vaadin kumppanina itseltäni paljon ja haluan vain tehdä toisen onnelliseksi. Mietin aina kaiken toisen kautta ja kysyin menoistani toiselta, että sopiiko hänelle. Nyt tiedän, että enää en suhteessa tee niin. En enää ainakaan tietyn rajan yli vaan muistan myös itseni. Narsistin kanssa menetin itseni ja elin liian paljon hänen toiveidensa mukaan, hänen kertaakaan miettimättä minua tai minun tarpeitani. Onneksi olen samalla kuitenkin vahva ihminen, sillä olisin voinut menettää itseni toisaalta täysin. Narsisti olisi voinut tuhota itsetuntoni täysin, viedä minulta kaiken. Olisin voinut menettää kaikki ystäväni, harrastukseni.. kaiken. Mutta kiitän luojaani, että kaikesta huolimatta, olen tarpeeksi vahva ja tarpeeksi itsepäinen kaikesta empaattisuudestani huolimatta. En ikinä kokenut olevani tossun alla, koin vain ajattelevani kaiken hyvin pitkälti toisen kautta. En halunnut satuttaa tai hermostuttaa toista ja halusin olla täydellinen toiselle. En huomannut, että en saanut mitään takaisin. Jälkeenpäin tiedän, että en todellakaan saanut mitään takaisin ja yhtään mitään ei mietitty minun kauttani.

Pelottavinta mielestäni on ihminen vailla omaatuntoa. Miten joku voi esittää rakastavansa toista ja elää täyttä kaksoiselämää. Valehdella toiselle, tämän perheelle ja ystäville. Valheita valheiden perään ja silti katsoa kaikkia kirkkain silmin. Itse en pysty valehtelemaan edes, että mitä söin eilen. Minusta näkee heti, jos valehtelen. Ja unohdan, että mitä valehtelin, joten kokisin valehtelun hankalaksi ja stressaavaksi. Mitä ihmettä sellainen elämä on, että kaikki on valhetta. Pieninkin asia ja yksityiskohta ja muunnettu ja pyöristetty valheeksi. Nauttiiko vain siitä, että ihmiset syövät hänen kädestään vai jääkö valheisiin vain koukkuun. Ehkä ilman omaatuntoa valehtelu on vain liian helppoa. Voit itse keksiä oman maailmasi, jossa voit olla mitä tahansa. Perus toimistotyöläisen ammatti kääntyykin hienoksi businessmaniksi ja perus vuokra-asunto ylimmässä kerroksessa muuttuukin upeaksi penthouseksi. Jos toinen vanhemmista on hoitaja, onkin koko suku täynnä lääkäreitä. Jos petit entistä puolisoasi, on helpompi sanoa kaikille, että hän petti ja oli muutenkin kamala ihminen. Totuus ei enää miellytä, vaan valheet koukuttavat. Totuutta, eli itseään ei ikinä tarvitse nähdä ja kaiken voi lakaista valheiden alle. Muutut yhtä upeaksi kuin mitä haluaisit niin kovasti olla. Saat kaipaamaasi ihailua. Kunnes jäät taas kaikesta kiinni ja sinun pitää lisätä lisää valheita entisten päälle. Olet jo niin kaukana totuudesta ja niin suuressa valheiden kuopassa, että paluuta ei enää ole. Ainoa mitä voit tehdä, on vaihtaa ihmisiä aina uudestaan ja uudestaan. Todellinen lämpö, rakkaus ja kaikki aito jää uupumaan. Narsistin yksi tehtävä onkin saada toinen koukkuun. Luoja paratkoon jos mukaan tulee avioliitto tai lapsia. Näin narsisti saa lisää keinoja, joilla kiristää toinen jäämään.

Narsisti saa toisen uskomaan, että hän on itse narsisti. Ja usein todella käy niin, että toinen uskoo. Koska narsisti osaa olla niin uskottava, onhan hän valehdellut ja manipuloinut koko ikänsä. Minä itse todella koin olevani huono ihminen ja ihmettelin, että miksi kukaan edes rakastaa minua. Koin, että onneksi olen löytänyt hänet, sillä kukaan muu ei kestäisi minua. Koin olevani vain mustasukkainen, epäviehättävä hullu ja että saisin olla onnellinen, että löysin hänet. Toisinaan toki koin, että olin onnellinen. Koin äärettömän huonoa omaatuntoa jos edes mietin, että olisiko parempia parisuhteita olemassa.

Narsistit osaavat löytää toisten heikot kohdat sekä epävarmuudet ja mehustelevat niillä. Mutta narsisti on loppupeleissä itse äärettömän epävarma. Narsisti on kuin koulukiusaaja. Ihminen, joka vihaa itseään, mutta kiusaa toisia heidän epävarmuuksistaan. He ovat pakkomielteisiä itsestään ja janoavat kehuja ja huomiota. Ja kokevat, että he ovat maailman napa ja kaikkien tulisi kuunnella heitä.

Todellisuudessa narsisti on usein kuitenkin vain hyvin pieni ja harmiton ihminen, mutta esittää olevansa jotain suurta ja mahtavaa. Mutta todellisuudella hänellä saattaa olla hyvin huono itsetunto, hyvin vähän ystäviä ja pieni elämä. Kaikki hänessä muuttuu valhefiltterillä suureksi ja hienoksi ja lopulta hän varmaan uskoo myös itse omia valheitaan. Koska hän pohjimmiltaan vihaa itseään, hän yrittää saada empaatikon tuntemaan sääliä kohtaansa. Narsisti korruptoi hyviä ihmisiä. Hurt people, hurt people. Narsisti on loistava esittämään uhria jokaisessa tilanteessa. Sehän on henkistä kiristämistä ja manipulointia parhaimmillaan. Narsisti yrittää pitää myös entisiä puolisoitaan edelleen hyppysissään, koska he saavat siitä suurta nautintoa jos joku ihminen on edelleen vuosienkin jälkeen hänen manipuloitavissaan.

IMG_6080

Narsisti ei välitä vaikka teoillaan satuttaisi sinua. Voit olla maailman uskollisin ja rakastavaisin ja hän silti voi tehdä vaikka mitä satuttaakseen sinua. Hän sanoo, että rakastaa sinua, mutta teot puhuvat täysin toista. Narsisti ei kestä sitä, että hänet jätetään ja loputon rakkauden ja huomion kaipuu saa hänet vaikuttamaan kuin pieneltä lapselta ilman vanhempia. Empaatikko jää tähän koukkuun, hän ei pysty hylkäämään toista. Ja usein narsistia ei tunnista narsistiksi kuin vasta silloin kun on jo liian myöhäistä. Silloin, kun empaatikon henkinen ja fyysinen terveys on kärsinyt suuria tuhoja. Narsisti riuduttaa empaatikon, jättää hänet täysin tyhjäksi.

Narsistit ovat usein hyvin pinnallisia ja haluavat puolisonsa näyttävän hyvältä. Kaikki kuori ja ulkoinen edustaa heitä ja nostaa heidän itsetuntoaan. Oli se kallis auto, hieno asunto tai mikä tahansa, mikä saa hänet näyttämään ulospäin hyvältä. Vaikka totuus olisi, että auto olisi isän ja talo ostettu viimeisillä penneillä tai vuokrattu. Kunhan kulissit ovat kunnossa, kaikki on hyvin.

Narsisti ei kuitenkaan ikinä myönnä toiselle, että on mustasukkainen tai kateellinen. Jos sinulla menee töissä hyvin tai menestyt, narsisti ei ikinä pysty sanomaan sinulle, että hei hieno juttu. Mutta jos sinulla menee vähääkään huonosti, narsisti kyllä muistaa sanoa siitä. Narsisti etsii muista aina kaikkea kritisoitavaa mutta ironia on, että he eivät kestä yhtään kritiikkiä itse. Jos narsistin kritiikkiin reagoi, narsisti syyttää, että olet vain liian herkkä ja et kestä kritiikkiä mutta hänelle annettu kritiikki on lapsellista ja turhaa. Joskus reagointi voi olla jopa aggressiivista tai jopa väkivaltaista.

Narsisti esittää, että omaa vahvat moraalit, kaikista vahvimmat. Jos hän kokee, että hänelle on tehty väärin, hän ei hyväksy anteeksipyyntöä vaan odottaa, että anelet ja matelet. Mutta toisaalta, hän ei ikinä pyydä itse anteeksi.

Narsisti on herkkä ja vakava, joten hän ei saa nauraa itselleen. Mutta narsistin herkkyys ei ulota kuin itseensä. Narsisti on sisältä hyvin tyhjä ja siksi ei omaa normaalia huumorintajua. Narsisti toki nauraa, mutta usein vaan ollakseen tykätty ja mielistellääkseen ihailemiaan ihmisiä.

IMG_5933

Narsisti ei halua, että hänet käräytetään, koska silloin he joutuvat kohtaamaan sen, etteivät he ole täydellisiä. Usein tässä kohtaa alkaa pikkulapsen omainen kiukuttelu ja raivo sekä projisointi. Narsisti projisoi kaiken itsestään sinuun ja tekee sen niin taidokkaasti, että alat epäilemään omaa mielenterveyttäsi. Alat uskoa, että sinä olet itse narsisti.

Narsisti sanoo, mitä haluat kuulla. Vaikka narsisti ei tunne rakkautta, hän pystyy sanomaan, että rakastaa sinua. Se on tapa kontrolloida ja pitää sinut koukussa. Narsistilla on koko ajan rooli päällä, jonka avulla hän saa pidettyä sinua otteessaan ja niskan päällä. Hän esittää täydellistä ihmistä, jotta saisi sinut pikkusormensa ympärille. Kun päätät jättää hänet, muutut yhtäkkiä hänen koko maailmakseen. Hän saattaa hukuttaa sinut lahjoilla. Mutta todellisuudella tämäkin kaikki on vain osa hänen sairasta peliään ja hylkäämisen pelkoa. Takaisin ottaminen ei ratkaisi mitään vaan todennäköisesti kaikki alkaisi vain alusta, mutta vieläkin räikeämmin.

 

Muistilista narsistin varalle:

 

 1. Sinusta tehdään ”se mustasukkainen, vainoharhainen ja hullu”. Vaikka kaikki merkit olisivat räikeän selkeitä
 2. Narsisti on henkisesti sairas ihminen ja olet hänelle vain hyödyke ja et pysty pelastamaan häntä
 3. Kulissit ovat narsistille äärettömän tärkeät
 4. Narsistit ovat hyvin julkeita ja keinoja kaihtamattomia
 5. Narsisti ei hyväksy anteeksipyyntöjäsi mutta ei ikinä pyydä itse anteeksi
 6. He tietävät kaiken ja ovat parhaita ja kaikkien tulisi kuunnella heitä
 7. He kritisoivat ja arvostelevat jatkuvasti muita
 8. Narsisti ei kestä hylkäämistä tai ”pakkeja” vaan janoavat jatkuvaa huomiota ja hyväksyntää
 9. Narsisteilla ei ole huumorintajua eivätkä ainakaan osaa nauraa itselleen
 10. Emme pysty kontrolloimaan toisen todellisuutta, joten et pysty muuttamaan narsistia
 11. Hän sanoo juuri ne asiat, mitä haluat kuulla ja etenkin ihmissuhteiden alussa osaa vaikuttaa äärettömänkin miellyttävältä
 12. Älä usko sanaakaan, mitä narsisti tai patologinen valehtelija sanoo.

 

Oletko joutunut narsistin tai patologisen valehtelijan uhriksi? Jaa kipusi ja kokemuksesi <3

 

Translation: No, you didn’t brake me and you will never have me again. I’m finally free. You made me so strong you have no idea. Nothing will brake me after this.