Ehkäisy vaihtoon

Nyt kun lusikat menivät jakoon, on valitettavasti aika myös vaihtaa ehkäisyä. Vakkarilukijat varmasti tietävätkin, että vaihdoin aika tarkalleen vuosi sitten ehkäisykapselista kuparikierukkaan. Tykkäsin mokomasta, mielialani muuttuivat paljon tasaisemmaksi ja kierukka oli hyvin vaivaton. Ainoa miinus oli alun hankaluus, kun kuukautiset olivat lähes kokoajan ja ne olivat runsaat sekä kivuliaat. Sittemmin kuukautiset ovat tasaantuneet, mutta tulevat kolmen viikon välein, hyvin kivuttomina onneksi. Sen koen siis kuparikierukan oikeastaan ainoaksi huonoksi puoleksi. Itselläni melkein kaikilla keltarauhashormonivalmisteilla kuukautiset ovat loppuneet lähes kokonaan ja on ollut pitkästä aikaa ärsyttävää, että kuukautiset ylipäätään tulevat ja niihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Muuten kuparikierukka on ollut ihan älyttömän hyvä!

Miksi sitten vaihdan sen pois?

Kuparikierukassa piilee suuri tulehduksen riski ja niin suuri, että tulehdukset voivat aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Ja mikä tekee tulehdusriskin on muuttuva/muuttuvat bakteerikannat. Eli vakituiseen ja toivon mukaan uskolliseen parisuhteeseen kuparikierukka sopii, mutta ei niinkään välttämättä sinkkuelämään. Itse en halua ainakaan ottaa riskiä noin suurella asialla kuin lapsettomuus. Ja mikään tulehdus muutenkaan ole kiva juttu, johti se lapsettomuuteen tai ei. Ja vaikka tietenkin kondomi on sinkkujen ykkösehkäisyhärpäke, mutta olen kuullut, että kuparikierukka tulisi vaihtaa aina joka tapauksessa jos vaihtaa kumppania. Vaikka sitten uuteen kuparikierukkaan jos ei muuten. Uusi ihminen on aina uusi bakteerikanta. Kuparikierukka ei myöskään ole ymmärrykseni mukaan aivan yhtä tehokas ehkäisymenetelmä verrattain hormoniserkkuihinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaihdoin Jaydess hormonikierukkaan, jossa on 13,5mg keltarauhashormonia (Mirenassa 20mg). Hormonia on siis vähän ja nähtäväksi jää, että miten kierukka vaikuttaa kuukautisiini. Oikeastaan ainoat pelkoni tämän jaydessin suhteen ovat, että en halua menettää hyvää mielialaani sekä suhteellisen hyvää ihoani. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, että iho räjähtää kamalaan kuntoon hormonikierukan asentamisen jälkeen. Mutta, se jää nähtäväksi.. Ja aina voin ottaa kierukan onneksi pois. Mutta jotenkin oma olo sanoi, että kuparikierukka ainakin nyt kannattaa laittaa vaihtoon. Vaikka suhteellisen soiva peli se muuten oli.

Jaydessin laitto oli ainakin minulle paljon helpompi kuin kuparikierukan. Ehkä siksi, että kohtu oli jo ”tottunut” vieraaseen esineeseen. Kuparikierukan laiton jälkeen itkin lähes koko illan kivusta, kun kohtu supisteli niin vimmatusti, mutta Jaydesin jälkeen otin vain buranaa ja lähdin pikkujouluihin. Edelleenkään ei ole mitään sen kummempia kipuja ollut ja laitosta on nyt muutama päivä. Laitto itsessään toki nippasi ja oli epämiellyttävää, mutta niin hetkessä ohi, että sen nyt kestäisi vaikka päällänsä seisten. Jaydess maksoi n. 160€. Kupari maksoi 70€.

Nyt siis nähtäväksi jää, että kuinka tämä minulle sopii ja tulenko kärsimään jälleen hormonien aiheuttamista ikävistä sivuoireista. Saa ehdottomasti kertoa omia kokemuksia, niin hyviä kuin huonoja! Ja kysymyksiä saa esittää. Pyrin kertomaan väliaikatietoja, että miltä elämä nyt vaikuttaa tämän Jaydessin kanssa.

Näkisin niin, että tällä hetkellä kierukat ovat yksi parhaimmista ehkäisykeinoista (kondomi tietysti näiden lisäksi jos ei kyse parisuhteesta). Kuparikierukka on täysin hormoniton, jaydess siitä seuraava ja sitten tulee Mirena. Ehdottomat plussat ovat kierukan helppous ja edullisuus. Hinta sekä laitto kirpaisevat kerran, mutta sen jälkeen onkin helppoa. Toki, nämä hormoniasiat ovat erittäin tapauskohtaisia ja mikä sopii toiselle, ei missään nimessä sovi aina toiselle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harmittaa ns. ottaa hormonit takaisin, mutta onneksi on tehty tämä uusi matalahormoninen kierukka. Sen vaikutus on ilmeisesti niin paikallista, että kauheasti sen ei pitäisi vaikuttaa muualle muijaan. Mutta pitäkää sormet, varpaat ja pyllynreiät ristissä, että tämä viimein olisi minulle se paras mahdollinen ehkäisy. Kuitenkin aina tuntuu, että jokaisessa ehkäisymenetelmässä on aina se jokin huono puoli. Ja pitää vain valita sellainen, minkä kanssa pystyy elämään mahdollisimman kivuttomasti ja noh, sekoamatta.

Estrogeenidominanssi

Olen nyt viimeisen vuoden tuskaillut tilannettani: paino nousee ihan älyttömän helposti, mutta ei laske millään. Olen miettinyt kaikki vaihtoehdot läpi sekä käynyt verikokeissa. Mietin jopa, että onko yli 40kg painonpudotus vain tehnyt iänikuisesti damagea kropalleni.

Kilppariarvot olivat kunnossa ja kaikki näennäisesti kohdillaan. Kokoajan olen tavallaan osannut syyttää stressiä ja erittäin rankkaa viime kouluvuotta, mutta en uskonutkaan, että kuinka suuri vaikutus sillä oikeasti on ollut terveyteeni. Toinen vaikuttava tekijä on myös ollut, että vaihdoin hormonia sistältävät ehkäisykeinot hormonittomaan. Viimeisenä hormoniehkäisynä minulla on ollut keltarauhasta eli progesteronia sisältäviä ehkäisyitä. Kun kehoon syötetään synteettistä hormonia, se mahdolliseti vaikuttaa negatiivisesti kehon omaan hormonituotantoon. Kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn, ovat omat hormonini heitelleet häränpyllyä. Siitä johtuvat mm. alun epäsäännölliset kuukautiset ja muut mahdolliset sivuoireet, mitä naisille voi hormonien käytön lopettamisen jälkeen tulla. Myös stressi vaikuttaa hormoneihin ja etenkin tuohon keltarauhashormoniin.

On siis olemassa kahta naissukupuolihormonia, keltarauhashormonia eli progesteronia sekä estrogeeniä. Näiden kahden hormonin tulisi olla tasapainossa keskenään. Liikaa tai liian vähän jompaa kumpaa, aiheuttaa kehossa erilaisia häiriöitä. Oli minulla syy sitten pelkkä stressi tai stressi sekä synteettisen keltarauhashormonin lopettaminen, niin minulla nämä kaksi hormonia eivät ole tasapainossa, mistä johtuen kehoni on oireillut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pelkästään stressi aiheuttaa korkeita kortisolitasoja, mikä on tehokas laihtumisen estäjä. Liian korkea kortisolitaso sekoittaa koko kehon hormoneja ja on pitkään jatkuneena terveydelle haitallista. Stressi haittaa kilpirauhasen toimintaa sekä hidastaa aineenvaihduntaa. Liika kortisoli haittaa niin unenlaatua kuin unenasaantia. Liika kortisoli heikentää myös verensokerin hallintaa sekä mahdollisesti aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Keho ei enää osaa polttaa hiilidydraatteja niin kuin ennen ja höttö kerääntyy helpommin vyötärölle. Huono unenlaatu, kehon heikompi hiilarinkäsittely sekä verensokerin heittelyt ovat viimeinen asia mitä laihduttava ihminen kaipaa. Jos on suuresti stressiä, parasta on unohtaa koko laihdutus ja keskittyä vain syömään puhtaasti. Huono ravinto vain ylläpitää kehon tulehdusta ja huonoa oloa sekä itse stressiä.

Ja sitten takaisin hormoneihin. Stressi vaikuttaa negatiivisesti myös progesteroniin. Progesteroni on avain-asemassa painonhallinassa naisilla. Jos kehossa on suhteessa enemmän estrogeniä kuin progesteronia, puhutaan estrogeenidominanssista.

Estrogeenidominanssin oireita ovat mm. selittämätön painon nousu, mielialanvaihtelut, kovat pms oireet, hidas aineenvaihdunta ja unettomuus sekä masennus. Makeaa voisi syödä kilokaupalla ja olo on jatkuvasti turvonnut.

On sanottu, että progesteroni vaikuttaa positiivisesti kehossa rasvan palamiseen, on luontainen diureetti eli estää nesteitä kertymästä, vaikuttaa positiivisesti kilpirauhasen toimintaan sekä insuliiniin ja unenlaatuun.

Progesteroni ja kilpirauhashormonit ovat yhteydessä toisiinsa. Progesteroni stimuloi TPO:n eli tyreoideaperoksidaasin tuotantoa ja parantaa kilpirauhasreseptorien viestintämekanismien toimintaa. (2) Yksi syy siihen, miksi naisen kehon lämpötila nousee ovulaation aikana, on se, että siinä kohtaa kiertoa tapahtuva progesteronitason nousu kiihdyttää TPO:ta, joka stimuloi kilpirauhasen toimintaa. Liian vähäinen progesteroni luonnollisesti vähentää kilpirauhashormonien muodostumista ja selittää sitä, miksi alhaisesta progesteronintuotannosta kärsivällä naisella saattaa olla muuten normaalit kilpirauhasarvot, mutta hieman alhainen T4-arvo. Alhaisen progesteronin oireisiin kuuluvat mm. runsas kuukautisvuoto, vaikeus pudottaa painoa, depressio, päänsäryt ja muut PMS-oireet kuukautiskierron puolivälissä tai sen jälkeen.

Kilpirauhashormonit lisäävät kehon herkkyyttä progesteronille. Kun solujen reseptorit eivät altistu riittävälle määrälle kilpirauhashormonia, ne menettävät kykyään päästää progesteronia sisälle soluihin. On mahdollista, että verenkierrossa on runsaasti progesteronia, mutta liian alhaisen kilpirauhashormonimäärän takia kärsitään kuitenkin samanaikaisesti liian alhaisen progesteronin oireista ja progesteronitasojen epänormaalista heittelystä.
Vakava kilpirauhasen vajaatoiminta saattaa johtaa ovuloimattomuuteen ja lisätä hedelmättömyyden ja keskenmenojen riskiä.  (kilpirauhaspotilaat.fi)

Progesteronia syntyy naisen kehossa ovulaation aikana ja usein nimenomaan hedelmättömyyshoidoissa tai vaihdevuosien yhteydessä käytetään progesteronia. Oma ajatukseni heräsi tästä, että kun toisilla naisilla saattaa pillereiden lopettamisen jälkeen kestää suhteellisen kauan tulla raskaaksi. Ja jos ei ovuloi, ei voi tulla raskaaksi. Kuinka usein ja kuinka pitkäksi aikaa pillereiden lopettaminen mahdollisesti saa kehon oman hormonituotannon täysin sekaisin ja miksi tästä ei puhuta enempää?

Luonnollista hormonitasapainoa pidät yllä oikeanlaisella ja puhtaalla ravinnolla. Nopeat hiilihydraatit, alkoholi, tupakka ja erittäin stressaantuneilla ihmisillä myös kahvi ehdottomasti pois. Stressinhallintaa sekä säännöllistä liikuntaa.

P5160371

Omaa hormonitasapainoaan kannattaa siis ehdottomasti ylläpitää terveellisillä elämäntavoilla sekä stressinhallinnalla. Tässäkin asiassa, kuten monessa muussa terveyteen liittyvässä, avain-asemassa on nautittu ravinto sekä optimaalinen määrä liikuntaa. Hormonit vaikuttavat meihin niin paljon enemmän kuin ikinä uskomme. Esimerkiksi miehillä kasvanut keskivartalon kumpu sattaa kieliä matalasta testosterinin tasosta. On sanottu, että on periaatteessa epänormaalia, jos mies on ylipainoinen, koska miehen kroppa ja hormonitoiminta on tavallaan rakennettu ”lihomista vastaan”. Miehen on paljon vaikeampi lihoa kuin naisen, mutta jos lihomista tapahtuu ilman suurta mässäilyä, kannattaa käydä tsekkaamassa oma hormonitoimintansa. Pahimmassa tapauksessa nämä hormonien epätasapainot voivat aiheuttaa lapsettomuutta.

Estrogeenidominanssi on vielä Suomessa suhteellisen vähän tunnettu käsite. Kaisa Jaakkola on puhunut hormoneista, mutta itse en täysin allekirjoita kaikkia hänen väittämiään. Tulee kuitenkin muistaa, että Kaisa ei ole lääkäri ja hänen kirjojaan ei ole kirjoittanut lääkäri. Kirjoista voi ottaa hyviä koppeja, mutta ei luea kaikkea liian kirjaimellisesti. Estrogeenidominassi tunnetaan maailmalla jo hieman paremmin ja toivoisinkin, että saisimme lisätulevaisuudessa aiheesta lisää informaatiota. Mieleeni vain tulee, että niin kauan kun ehkäisypillerit sum muut ovat suurta bisnestä, näistä asioista ei ainakaan liikaa puhuta. Mutta se on varmaa, että stressi aiheuttaa helposti muutoksia meidän hormonitoiminnassamme ja puhdas ruoka sekä stressittömyys on varma avain tasapainoisempaan kroppaan.

Jenkeissä on jo käytössä erilaisia progesteroni rasvoja, mutta koska niiden suhteen täytyy olla varovainen, en mainosta niitä sen enempää. Itse otin rasvan kokeiluun, koska selvitin paljon asioita rasvan käytöstä ja oma tilanteesi on parantunut huomattasti nyt jo muutamassa viikossa. Tulee kuitenkin olla varma, että hormoneissa oikeasti on häikkää ja rasvaa tulee osata käyttää oikein. Siksi en halua ottaa vastuulleni, että joku minun ohjeistamana tilaa jotain mitä ei välttämättä osaa käyttää.

Olen itse ihan hullaantunut tästä stressi sekä hormoniaiheesta, tutkittavaa on niin paljon ja jatkuvasti tulee ihan mielettömiä ahaa-elämyksiä. Kuinka paljon kaikki vaikuttaa kaikkeen! Hormonien maailma on ihan mielettömän kiinnostava. Tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa vielä vaikka kuinka ja paljon lisää, mutta sainpahan nyt ainakin jotain ajatusta kokoon. 🙂

Seuraavaan kertaan <3