Asiaa ihosta – onko ravinnolla vaikutusta ihon kuntoon?

Olen kuullut sanottavan, että ravinnolla ja ihon kunnolla ei ole mitään yhteyttä. Ja minun mielestäni se on aikalailla puppua. Ainakin oman kokemukseni perusteella.

Kun ennen elin miten elin ja söin huonosti, oli ihoni todella huonossa kunnossa. Olen elämäni aikana syönyt neljä kertaa aknekuurin. Viimeisimmän kerran ihoni meni hetkellisesti huonoon kuntoon, kun jätin gluteenit pois ruokavaliostani. Iho teki puhdistusreaktion ja nyt ihoni on parempi kuin koskaan. Edes kun lopetin tupakoinnin, ihoni ei tehnyt mitään puhdistusreaktiota. On siis hyvin jännä, että muutos ruokavaliossa aiheutti noin ison reaktion.

Sokeri aiheuttaa kehossa matala-asteisen tulehduksen ja ainakin minulla, kenelle on taipumusta akneen, se aiheuttaa ihoon heti epäpuhtauksia ja finnejä. Jos syön roskaruokaa ihoni alkaa usein nopeasti sen jälkeen oireilemaan. Ja nimenomaan kasvojen iho. Voihan tämä kaikki olla hassua sattumaa ja osa hormoneiden syytä, mutta sen sanon, että sen jälkeen kun aloin syömään puhtaasti, liikkumaan ja elämään terveellisesti, on ihoni ollut todella hyvässä kunnossa. Siksi koen hassuksi väitteeksi sen, että ruokavaliolla ei olisi vaikutusta ihon kuntoon. Jos elämäntavoilla muutenkin on vaikutusta ihoon ja koko kehoon, niin miksei ravinnolla myös?

IMG_20140326_143533

Toki, kun salilla ja lenkillä hikoilee useita kertoja viikossa, ei ihonhoitoa saa missään nimessä unohtaa, vaikka ruokavalio olisikin kunnossa. Myös vartalon ihoa tulee kuoria ja rasvata säännöllisesti.

The bodyshopissa on ihania ja laadukkaita tuotteita niin kasvojen kuin vartalon iholle.

kasvot_kasvovedet

The Body Shopin *ihonhoitotuotteet kasvoille & *Vartalon iholle

Body Shopin vartalorasvat ovat ihan kestosuosikkejani. Olen vähän laiska rasvaamaan ihoani, mutta kun iholle sivelee body shopin rasvaa, pysyy sillä kimmoisana seuraavan viikon. Erityisesti suosin aina sellaisia putiloita, joissa lukee, että for very dry skin. Vaikka ihoni ei aina nyt ruitukuiva ole, niin kun tuollaista rasvaa laittaaa iholle ennen nukkumaanmenoa, on iho aamulla iiiihana. Mutta tuotetta ei siis kannata laittaa juuri ennenkö on lähtemässä johonkin, vaan antaa sille rauhassa aikaa imeytyä.

vartalo

Mikä on iholle sopivaa ravintoa?

Kaikki puhdas, mahdollisimman vähän prosessoitu ruoka. Kasviksia, hedelmiä, riisiä, rasvatonta lihaa, hyviä rasvoja, pähkinöitä sekä vesi. Vesi on ihon kunnossa kaiken a ja o.

Yksi toinen erittäin tärkeä asia hyvän ihon havittelussa, ovat Omega 3 -rasvahapot. Omega 3 rasvahapot edesauttavat säilyttämään ihon luontaisen kollageenin. Omega 3:n puutosoireet voivat olla ihon hilseily ja kuivuminen. Omega 3:n on tutkittu auttavan jopa psoriasiksen oireiden lievittämiseen.

IMG_5542

Sain Mass.fi -verkkokaupasta tälläisen pänikän omegoita ja en voisi olla tyytyväisempi! Tästä pänikästä riittää pitkään. Tässä suora linkki tuotteeseen.

5:2 Dieetti IHOLLE

Olette varmaan kuulleet puhuttavan 5:2 dieetistä. Nyt samanlainen on kehitytetty iholle ja kyse ei siis ole ruoasta, vaan siitä, että viikossa ollan kahtena päivänä käyttämättä meikkiä. Kuulostaa ihan hyvältä ja järkevältä ihan maalaisjärjelläkin mietittynä. Ihomme on niin paljon kosketuksissa eri kemikaalien ja kosmetiikkatuotteiden kanssa, että muutama lepopäivä tekee iholle hyvää. Huomaan usein kesällä, kun meikkiä tulee käytettyä paljon vähemmän ja harvemmin, että iho on huomattavasti paremmassa kunnossa. Toki, talvi on muutenki iholle ankarampi. Kesällä tulee usein myös juotua enemmän vettä ja syötyä enemmän hedelmiä ja kasviksia. Talvella helposti napostelee herkkuja kylminä iltoina kun väsyttää ja paleltaa.

Ehkä siis kun kaikki nämä asiat yhdistää, lyötyy avain ihon hyvinvointiin; ravinto yhdistettynä ihon oikeanlaiseen hoitoon.

IMG_20150701_153451

Yhteenveto

Ravinto, ihonhoito ja iholle tarpeeksi lepoa kosmetiikkatuotteista ovat siis omat ihonhoitoni kulmakivet. Juon alkoholia hyvin harvoin ja pyrin välttämään roskaruokaa. Nämä ovat itselleni hyviksi koettuja asioita, joilla ihon saa pysymään hyvänä. Pelkällä ravinnolla ei siis saa hyviä tuloksia jos ihonhoito on puutteellista ja myöskään maailman parhaimmillakaan ihonhoitotuotteilla ei saa hyvää ihoa jos ravinto on ihan mitä sattuu. Ravinto vaikuttaa myös moneen asiaan, mitkä vaikuttavat epäsuorasti ihon kuntoon. Mm. stressi vaikuttaa negatiivisesti iho kuntoon ja väittäisin, että monipuolisella ravinnolla ja liikunnalla pystyy vähentämään tai poistamaan stressiä. Terveelliset elämäntavat ovat siis monin tavoin kannattavat ja saavat ihmisen näyttämään hyvältä. Iholle ehdottomasti pahimpia asioita omasta mielestäni ovat huonot yöunet, liian vähäinen vedenjuonti, tupakointi, valvominen, stressaaminen ja huono ruokavalio. Mielestäni kehoonsa ei kannata pumpata turhia antibiootteja tai myrkkyaknekuureja, ennen kuin on edes kokeillut ruokavalion vaikutuksen. En väitä, että ruokavalio olisi vastaus jokaisen ihmisen iho-ongelmiin, mutta suosittelen kokeilemaan. Sen voin vannoa, että terveellisten elämäntapojen kokeilusta ei ainakaa haittaa ole kenellekkään. 🙂

IMG_20150703_154515

 

Terkuin, 

Patutäti

<3