Vaaleanpunainen taivas ja stressinhallintaa

Sisältää affiliate-linkin

Tämä kesä on siitä ihana, että pystyn pitämään viikonloput pääsääntöisesti vapaana. Olen vuosikausia ennen personal trainerin hommia tehnyt vuorotyötä ja viikonloppuvapaat olivat vain harvinaista herkkua. Nyt kun saan itse pitkälti päättää aikatauluni, olen vielä toistaiseksi tehnyt niin, että pyrin pitämää viikonloput vapaina. Kun toimii yrittäjänä on vaikea tehdä selkeää rajaa työn ja vapaa-ajan välille. Arkisinkin saatan tehdä töitä läpi päivän, pitäen vain välillä vapaahetkiä. Kuitenkin tiedostan, että pitämällä myös vapaita, ylläpidän mielenkiintoani työtäni kohtaan. Olen myös levänneenä skarpimpi.

P7021843

P7021845

P7021847

P7021777_01

Viikonloput ovat hyvä hetki paeta kaupungin hulinaa ja mennä mökille rentoutumaan. Olen pienestä pitäen rakastanut maaseutua ja luontoa. Se on niin kaunista ja rauhoittavaa.

Olen snäpissä puhunut paljon tilanteestani stressin suhteen. Täälläkin olen monesti kertonut viime kouluvuodestani ja siitä kuinka rankka se oli. Kuvittelin, että kesällä stressi helpottaisi heti, mutta keho ei vaan tunnu palutuvan. Painoni on noussut suhteellisen nopeaa tahtia sitten kevään ja en ole niin pirteä kuin normaalisti. Syön toki herkkuja silloin tällöin, mutta en niin paljoa, että paino olisi voinut nousta kuutta kiloa hetkessä. Kehoni on selvästi hyvin nesteinen. Paino nousee helposti, mutta ei laske millään. Kyse on joko ylirasituksesta tai -kunnosta tai sitten kilpirauhaseni remppailee, joko väliaikaisesti tai lopullisesti. Tai sitten kyse on vain puhtaasti liian suuresti stressin määrästä, mikä on vain jatkunut liian pitkään. Menen huomenna verikokeisiin ja katsotaan sen jälkeen, että löytyykö kokeista vielä mitään. Olen snäpissä saanut mielettömän hyviä neuvoja koskien nimenomaan ylikuntoa  ja otan mielelläni lisää neuvoja vastaan jos teillä on sellaisia antaa. Ylikunto on terminä hyvin harhaanjohtava, sillä se ei siis vaadi rautaista kuntoa vaan voi iskeä jopa aloittelijaan. Itselläni suurin syy mahdolliseen ylikuntoon on suuri henkinen kuormitus. Suurin syy siihen on kouluni. Kouluni on ihana, mutta koen hyvin vahvasti, että en voi olla siellä itseni ja koen tiettyjen ihmisen käytöksen itseäni kohtaan äärettömän epäreiluksi. Onneksi ensi vuosi on varmasti paljon helpompi. Myös oma taloudellinen tilanne sekä ensi vuonna pidettävät häämme painavat mieltäni äärettömän paljon. Ei myöskään ole kiva, että paino nousee juuri nyt kun ensi vuonna pitäisi olla elämänsä kunnossa. Lisäksi olen helposti stressaantuvaa sorttia, kääntelen ja vääntelen asioita mielessäni ja en osaa höllätä helposti. Vasta kun kehoni näyttää äärimmäisiä stressin merkkejä, osaan vasta höllätä.

P7021852 P7021876

Tämän viikon aion olla kokonaan pois salilta, mennä verikokeisiin, olla menemättä vaa’alle ja syödä rennommin mutta kohtuudella. Ostin myös verkkokurssin stressinhallintaan. Ajattelin vain keskittyä töihin ja hyvään oloon. <3

P7021837

10487371_10203704837234279_7504434335325476073_n1 (2)

Olen huomannut, että viimeisen vuoden olen suorittanut elämää, enkä aidosti nauttinut siitä. Se saa nyt luvan loppua. Mieluummin vähemmän palikoita elämään ja keskityn muutamaan asiaan kerralla ja kunnolla. Nautin siitä mitä teen ja teen sen kunnolla. Ei elämää juostenkustua elämää.

Ihana vaaleanpunainen Filan swetari TÄÄLTÄ

Maanantailaihduttaja?

Jokaisessa meissä varmasti asuu edes pieni maanantailaihduttaja. Toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Aina se alkaa taas maanantaina, laihdutus.

Joskus joku ihminen on liiankin selkeästi maanantailaihduttaja. Aina sama kaava: ensin esimerkiksi somessa huudetaan isoon ääneen, että nyt lähtee, nyt muuttuu, nyt tapahtuu. Nyt, nyt, nyt.

Mutta nyt ei tapahtunut, nyt ei muuttunut. Ei koskaan.

Mikä tässä aina menee pieleen? Miksi tietyt ihmiset uhoavat kerta toisensa jälkeen laihduttavansa, mutta eivät vielä toistaiseksi ole siinä onnistuneet? Mietin ja analysoin muutamaa eri vaihtoehtoa.

  1. Olet liian mukavuudenhaluinen

Tavoitteesi ja käytöksesi eivät kohtaa. Haluat olla ai kunnossa, mutta et jaksa tehdä asian eteen mitään. Haluat muutosta, mutta en oikeasti jaksa nähdä vaivaa muutoksen eteen. Samalla tavalla kuin esimerkiksi syömishäiriöissä on tietynlainen käyttäytymisen kaava. Ensin on hurmiovaihe ja vasta pitkällä myöhemmin häämöttää vaihe, jossa syömishäiriöön sairastuneen ihmisen voi pelastaa. Kun ihminen on hurmiovaiheessa, ei häntä saa muuttumaan. Se elämä ja elämäntapa, joka hänellä nyt on, on vielä liian kiinni hänessä. Kyse on ehkä eniten ihmisen omasta sisäisestä motivaatiosta.

P5160375

2. Et halua myöntää faktoja

Tiedän ihmisiä, jotka yrittävät noudattaa tiettyjä toimimattomia keinoja laihtuakseen ja eivät ole valmiitä myöntämään, että ne eivät toimi. Yleisin näistä on ”soitellen sotaan”. Eli ruokaa syödään minimaalinen määrä, mahdollisesti liikutaan heti alkuun ihan liikaa ja vedetään yksinkertaisesti liian lujaa. Kurvit vedetään suoriksi. Perse edellä puuhun. Mitä näitä nyt on.

Tästä ei seuraa kuin huono olo, väsymys, kiukku ja pohjaton nälkä.

Jos olet vuosikausia yrittänyt laihduttaa tietyllä tavalla ja se ei kertaakaan ole oikeasti pidempi aikaisesti toiminut, miksi ihmeessä vielä hukkaat aikaasi siihen. Kun kerta toisensa jälkeen ammattilaiset hokevat, että laihtumisen kanssa ei ole oikotietä onneen. Miksi hukata aikaansa, tuhota aineenvaihduntansa ja itseluottamuksesta laihtumisen suhteen, kun homman voisi kerralla tehdä myös oikein.

3. Ryvet itsesäälissä

Olen huomannut yhden piirteen. Piirteen, joka minussa itsessänikin oli. Se oli itsesääli ja sitä kautta ruoalla palkitseminen. Tämä tapahtui aika paljon alitajuntaisesti: kehitin ongelmia ja surua, jotta sain palkita itseni rankan päivän jälkeen ruoalla. Tästä tuli hyvin nopeasti kierre. Kun yritin laihtua, vanha tapa palkita itseni ruoalla nosti hyvin nopesti päätään. Ruoka on mitä mainioin tapa hallita tunteitaan: Surettaako? Syö. Ahdistaako? Syö. Juhlan aiheita? Syö. Lista jatkuu ja jatkuu. Aina löytyy hyvä syy syödä ja palkita itsensä ruoalla.

Itsesääli on myös vahvasti negatiivista energiaa. ”En minä osaa, en minä pysty”. Jos jotain olen tähän ikään mennessä oppinut, niin sen, että meidän ajatuksillamme on ihan uskomaton voima. Jos ajattelet, että et pysty johonkin, et luultavasti pystykkään. Mutta jos pystyt muuttamaan ajatusmaailmaasi ja ennen kaikkea asennettasi, avautuu sinulle pian täysin uusi maailma. Tunnista potentiaalisi. Onnistumisen kokemukset ovat omanlaisensa dominoefekti, yhdestä saat lisää itsetuntoa seuraavaan ja niin edelleen. Anna itsellesi mahdollisuus, saatat yllättyä. Aina voi luovuttaa, mutta niin voi myös voittaa. Sinä valitset.

P5200479

4. Säästöliekki, tuo laihduttajien ikivihollinen

Aihe, josta olen ollut äärimmäisen kiinnostunut viime aikoina. Säästöliekki on lyhyesti selitettynä sitä, että aineenvaihdunta on tuhottu. Usein laihduttajat tuhoavat aineenvaihduntansa erilaisilla dieeteillä, toisin sanoen liian niukoilla kaloreilla. Säästöliekki on kehon puolustusmekanismi. Keho pelästyy, että nyt kuollaan nälkään ja aineenvaihdunta lakkaa pelittämästä.

Laihduttaminen tässä tilassa on ehkä suurin vikatikki, minkä voi tehdä. Tässä vaiheessa ensisijaisen tärkeätä on saada aineenvaihdunta jälleen pelaamaan. Ja toisissa tapauksissa kyse voi olla jopa vuodesta. Kaloreita tulee nostaa maltillisesti, ei missään tapauksessa enää nipistää. Ja usein niukoilla kaloreilla ja niukoilla hiilareilla eläneelle (varsinkin naiselle) kaloreiden nostaminen on henkisesti äärettömän kova pala. Vaikka se on juuri se, jolla se kroppa saadaan taas kuntoon. Usein paino putoaakin, vaikka kaloreita on nostettu. Miksi? Koska aineenvaihdunta alkaa taas pelittämään.

Liian moni säästöliekillä oleva laihduttaja yrittää juntata kroppaansa tuhannella kalorilla päivässä, ilman minkäänlaisia tuloksia. Ei ihmekkään jos hieman turhauttaa.

5. Sinulla on jokin muu aineenvaihdunnan häiriö tai sairaus

Myös stressi hidastaa tai jopa estää laihtumisen. Jos monista yrityksistä huolimatta et laihdu, kannattaa käydä verikokeissa tarkistamassa mm. kilpirauhasarvot.

6. Sinulla on liian paljon henkistä taakkaa

Onko juuri nyt oikea aika laihduttaa? Vai onko mielelläsi kenties aivan liikaa kaikkea muutakin? Jos elämässäsi on tapahtunut suuria muutoksia, niin surua kuin iloa, voi olla, että juuri nyt laihdutus vain katkaisee kamelin selän. Mitä useammin yrität laihtumista ja epäonnistut siinä, sitä enemmän itseluottamuksesi laihtumisen suhteen katoaa. Anna siis hetken olla, keskity itseesi muuten: käy lenkillä voidaksesi hyvin, älä laihtuaksesi. Ota yhteys psykologiin tai ystäviisi. Puhu läheisillesi, etsi henkistä hyvää oloa. Kaikille tulee vaikeita hetkiä. Sitä paitsi, en tunne yhtään vahvaa ihmistä, jolla olisi helppo tausta. Jos selviät tästä, yksi laihtuminen on aika pientä tämän koettelemuksen rinnalla.

Elämä tuo ja vie, anna sen tehdä niin. <3

 

Mitä ajatuksia tämä teissä herätti? 🙂

PauliinaLogo_800x183 (1)