Tapaus: koira autossa viisi päivää

Keskiviikkona kun käytimme koiraamme lenkillä noin viiden-kuuden maissa, huomasin haukuntaa erässä autossa. En kiinnittänyt asiaan sen enempää huomiota, ajattelin, että koira on siellä varmasti vain hetkellisesti. Enää ei ollut ulkonakaan kovin kuuma.

Illalla mies sanoi parvekkeella olessaan, että koira haukkuu autossa edelleen. Että haukunnan kuulee meille asti. Hän myös sanoi, että on nähnyt muuten auton siinä aikasemminkin. Tilanne jäi vaivaamaan minua ja lähdimme katsomaan, että onko koira tosiaan edelleenkin autossa.

Siellähän se oli ja oli siis mitä ilmeisimmin ollut siellä päivästä lähtien. Ei voi olla normaalia. Kello oli noin puoli kaksitoista yöllä, joten päätin soittaa hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta sanotiin, että koirasta on soitettu useamman päivän ajan samasta tapauksesta. Että koira on yötä-päivää autossa. Kukaan ei ole nähnyt omistajia, mutta yksi asukkaista tiesi, että kenelle parkkihallin autopaikka kuuluu ja hänelle asiasta sanonut. Auton omistajat olivat ilmeisesti hänen vieraitaan.

Pyörimme auton luona ja odottelimme poliiseja, vaikka lupaus siitä, että he ehtisivät tulemaan oli aika heikko. Minkä tottakai ymmärrän, koska tälläinen keissi ei pääsääntöisesti poliisille kuulu ja ymmärrän, että jos tulee isompi keissi, niin sinne mennään ensin. Kyllähän tälläiset asiat kuuluvat eläinsuojelun puolelle.

Odottelimme ja törmäsimme naapuruston ihmisiin, jotka myös olivat huolissaan koirasta. Eräs tiesi, että auto on ollut alueella sunnuntaista asti ja koira siellä siitä asti. Hän oli joka päivä soittanut poliisille, mutta koskaan poliisi ei ollut paikalle tullut. Auto oli kuulemma heidän taloyhtiönsä parkkihallissa ja autoa siirrettiin aina sitä mukaan, kun asia huomattiin ja valituksia sateli.

Hetken odoteltuamme näimme vihdoin omistajat, he olivat yön pimeydessä tulossa nopeasti pissattamaan koiraa. Kohtasin omistajat asiasta. He olivat ehdottomasti sitä mieltä, että koiralla on autossa kaikki hyvin. Että vettä ja ruokaa löytyy ja raolla olevat ikkunat riittävät ilmastoinniksi. Koira oli iso saksanpaimenkoira ja väittäisin, että neljäs päivä pienessä tilassa on varmasti koiralle liikaa. Ihan sama vaikka koira välillä pääsisi ulos pienelle pissalenkille. Omistajat naureskelivat ylimielisesti ja käskivät minun hankkia elämän. Kun selkeästi itse suutahdin heidän välinpitämättömyydestään, mies otti harppaavan askeleen minua kohti ja alkoi huutamaan naamani edessä.

Kysyin, että miksi koira ei ole sisätiloissa heidän kanssaan, vastaus oli, että kun asunnossa on niin kuuma. Paskapuhetta. Itse asun tässä ja tiedän nämä asunnot. Ja väittäisin, että varsinkin päiväsaikaan autossa on kuumempi, ihan sama vaikka ei olisi varsinaista hellettä. Helle onkin koiralle jo hengenvaarallista jos se on koko päivän autossa. Ilmeisesti he ovat tulleet tännepäin kyläilemään ja jostain syystä koira ei olekkaan ollut tervetullut sisätiloihin. Mutta silloin ainakin minun mielestäni koko reissu pitäisi perua ja lähteä takaisin kotiin. Silloin jos koiran hankkii, elämä täytyy myös suunnitella koiran mukaan, eikä jättää koiraa neljäksi-viideksi päiväksi autoon, jotta itse pääsee kyläilemään.

Poliisi saapui paikalle noin kahden aikaan yöllä, jolloin juoksin takaisin ulos kertomaan heille tilanteen. He eivät tehneet mitään. Olihan silloin jo viileää ja koira oli kuulemma rauhallinen. Hmm, ok. Entäs sitten se pointti, että koira oli ollut siellä sunnuntaista asti?

Aamulla soitin valvontaeläinlääkärille. Sen jälkeen vasta noin puolenpäivän aikaan auto oli vihdoin hävinnyt. Kävin tuolloin torstai aamullakin moneen otteeseen tarkistamassa ja koira oli edelleen autossa, eli koira oli ke-to välisenä yönä autossa siis puolesta yöstä seuraavaan päivään kello kahteentoista. 12 tuntia pienessä tilassa. Puhumattakaan millaisia pätkiä se on aikaisemmin ollut ilman pissalenkkejä. Auto kuitenkin oli keskellä kerrostaloja ja monella suora näkö- ja kuuloyhteys autoon ja kukaan ei ollut nähnyt koiraa lenkitettävän.

___________________________________________________________________________________________________

Aamulehtikin kirjoitti asiasta, mutta mielestäni erittäin kehnon jutun ja sai sellaisen vaikutelman aikaan, että koira oli autossa vain öisin. Jutun löydät tästä. 

Pointtini tässä jutussa on se, että mielestäni tälläisissä tilanteissa pitäisi ihmisillä olla matala kynnys tehdä tälläiselle asialle jotain. En nyt puhu, että heti pitäisi olla auton ikkunoita rikkomassa, vaan että ihmiset uskaltaisivat ja osaisivat heti soittaa asiasta oikeaan paikkaan. Mieluummin niin, että sitten turhaankin tarkistetaan, että onko eläimellä kaikki hyvin, kuin että annetaan asian vain olla. Osa omistajista pitää eläintään vaan esineenä ja ei ehkä tajua, kuinka huonosti eläintään kohtelee. Tampereen koirat yhteisössäkin syntyi keskustelua aiheesta, että saako koiraa pitää autossa ja onhan erilaisia PK-leirejä. Mutta ne ovatkin asia erikseen, jos koira saa varmasti tarpeeksi virikkeitä ja koira pääsee silti nukkumaan varjoisaan ja viileään paikkaan, jossa sille on tarjolla runsaasti raikasta vettä.

Ja minun mielestäni Suomessa pitäisi ehdottomasti kiristää lakeja näiden asioiden suhteen. Eläinrääkkäyksistä kunnon tuomiot ja nämä asiat pitää oikeasti ottaa ihan tosissaan.

Mitä mieltä te olette tuosta tapauksesta? Ylireagoinko vai oliko oikean hoitaa ja tarkistaa asia? Mitä mieltä olette Suomen eläinsuojelulaista? Kuinka moni tietäisi, että mitä tuollaisessa tapauksessa pitäisi tehdä eli puhutaanko näistä asioista tarpeeksi?

File 14.8.2015 14.20.53