Ehkäisy vaihtoon

Nyt kun lusikat menivät jakoon, on valitettavasti aika myös vaihtaa ehkäisyä. Vakkarilukijat varmasti tietävätkin, että vaihdoin aika tarkalleen vuosi sitten ehkäisykapselista kuparikierukkaan. Tykkäsin mokomasta, mielialani muuttuivat paljon tasaisemmaksi ja kierukka oli hyvin vaivaton. Ainoa miinus oli alun hankaluus, kun kuukautiset olivat lähes kokoajan ja ne olivat runsaat sekä kivuliaat. Sittemmin kuukautiset ovat tasaantuneet, mutta tulevat kolmen viikon välein, hyvin kivuttomina onneksi. Sen koen siis kuparikierukan oikeastaan ainoaksi huonoksi puoleksi. Itselläni melkein kaikilla keltarauhashormonivalmisteilla kuukautiset ovat loppuneet lähes kokonaan ja on ollut pitkästä aikaa ärsyttävää, että kuukautiset ylipäätään tulevat ja niihin ei voi mitenkään vaikuttaa. Muuten kuparikierukka on ollut ihan älyttömän hyvä!

Miksi sitten vaihdan sen pois?

Kuparikierukassa piilee suuri tulehduksen riski ja niin suuri, että tulehdukset voivat aiheuttaa jopa lapsettomuutta. Ja mikä tekee tulehdusriskin on muuttuva/muuttuvat bakteerikannat. Eli vakituiseen ja toivon mukaan uskolliseen parisuhteeseen kuparikierukka sopii, mutta ei niinkään välttämättä sinkkuelämään. Itse en halua ainakaan ottaa riskiä noin suurella asialla kuin lapsettomuus. Ja mikään tulehdus muutenkaan ole kiva juttu, johti se lapsettomuuteen tai ei. Ja vaikka tietenkin kondomi on sinkkujen ykkösehkäisyhärpäke, mutta olen kuullut, että kuparikierukka tulisi vaihtaa aina joka tapauksessa jos vaihtaa kumppania. Vaikka sitten uuteen kuparikierukkaan jos ei muuten. Uusi ihminen on aina uusi bakteerikanta. Kuparikierukka ei myöskään ole ymmärrykseni mukaan aivan yhtä tehokas ehkäisymenetelmä verrattain hormoniserkkuihinsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vaihdoin Jaydess hormonikierukkaan, jossa on 13,5mg keltarauhashormonia (Mirenassa 20mg). Hormonia on siis vähän ja nähtäväksi jää, että miten kierukka vaikuttaa kuukautisiini. Oikeastaan ainoat pelkoni tämän jaydessin suhteen ovat, että en halua menettää hyvää mielialaani sekä suhteellisen hyvää ihoani. Olen kuullut kauhutarinoita siitä, että iho räjähtää kamalaan kuntoon hormonikierukan asentamisen jälkeen. Mutta, se jää nähtäväksi.. Ja aina voin ottaa kierukan onneksi pois. Mutta jotenkin oma olo sanoi, että kuparikierukka ainakin nyt kannattaa laittaa vaihtoon. Vaikka suhteellisen soiva peli se muuten oli.

Jaydessin laitto oli ainakin minulle paljon helpompi kuin kuparikierukan. Ehkä siksi, että kohtu oli jo ”tottunut” vieraaseen esineeseen. Kuparikierukan laiton jälkeen itkin lähes koko illan kivusta, kun kohtu supisteli niin vimmatusti, mutta Jaydesin jälkeen otin vain buranaa ja lähdin pikkujouluihin. Edelleenkään ei ole mitään sen kummempia kipuja ollut ja laitosta on nyt muutama päivä. Laitto itsessään toki nippasi ja oli epämiellyttävää, mutta niin hetkessä ohi, että sen nyt kestäisi vaikka päällänsä seisten. Jaydess maksoi n. 160€. Kupari maksoi 70€.

Nyt siis nähtäväksi jää, että kuinka tämä minulle sopii ja tulenko kärsimään jälleen hormonien aiheuttamista ikävistä sivuoireista. Saa ehdottomasti kertoa omia kokemuksia, niin hyviä kuin huonoja! Ja kysymyksiä saa esittää. Pyrin kertomaan väliaikatietoja, että miltä elämä nyt vaikuttaa tämän Jaydessin kanssa.

Näkisin niin, että tällä hetkellä kierukat ovat yksi parhaimmista ehkäisykeinoista (kondomi tietysti näiden lisäksi jos ei kyse parisuhteesta). Kuparikierukka on täysin hormoniton, jaydess siitä seuraava ja sitten tulee Mirena. Ehdottomat plussat ovat kierukan helppous ja edullisuus. Hinta sekä laitto kirpaisevat kerran, mutta sen jälkeen onkin helppoa. Toki, nämä hormoniasiat ovat erittäin tapauskohtaisia ja mikä sopii toiselle, ei missään nimessä sovi aina toiselle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Harmittaa ns. ottaa hormonit takaisin, mutta onneksi on tehty tämä uusi matalahormoninen kierukka. Sen vaikutus on ilmeisesti niin paikallista, että kauheasti sen ei pitäisi vaikuttaa muualle muijaan. Mutta pitäkää sormet, varpaat ja pyllynreiät ristissä, että tämä viimein olisi minulle se paras mahdollinen ehkäisy. Kuitenkin aina tuntuu, että jokaisessa ehkäisymenetelmässä on aina se jokin huono puoli. Ja pitää vain valita sellainen, minkä kanssa pystyy elämään mahdollisimman kivuttomasti ja noh, sekoamatta.

4kk kuparikierukan asennuksen jälkeen

Sisältää affiliate-linkkejä

Onkin mennyt jo tovi siitä, kun olen viimeksi kertonut, että miten elämä on sujunut kuparikierukan kanssa. Muistaakseni siitä on nyt noin nelisen kuukautta kun vahdoin ehkäsykapselin tähän kierukkaan. Ja edelleen olen sitä mieltä, että tämä on minulle kyllä ehdottomasti paras vaihtoehto, siis hallelujaa ja sienimetsä. Kipuja minulle ei ole ollut oikeastaan juurikaan, ei ainakaan sellaisia, mihin ei perus ibuxini 400 auttaisi. Kuukautiset ovat olleet nyt usein, mutta odotan, että nekin tuosta tasaantuvat toivottavasti ajan kanssa. Noin viikon verran aina alavatsassa tuntuu, mutta siitä viikosta ehkä yhtenä päivänä on enemmän kipuja. Siihenkin osaa jo onneksi ottaa lääkettä ennakkoon, joten voisin melkein sanoa, että kovia kipuja ei ole ollenkaan, pelkästään sellaista perus alavatsan paineentunnetta.

File 29.1.2016 9.25.18Paita *täältä

Mitä tulee mielialoihin, niin olen ihan helkkaristi tasaisempi ihminen. Kuukautisia ennen tulee aina sellainen perus hulluviikko, että silloin on ehkä raivo- ta itkuherkempi, mutta sekin on vielä ihan inhimillisissä rajoissa. Enää ei ole sellaista pelkoa, että joudun vielä joskus taposta vankilaan. 😀 Kun kapselin aikaan olin ihan epätasapainoinen hullu. Siis oikeasti. Siinä oli sellainen ehkäisymenetelmä, mikä oli ihan täysin minulle sopimaton. Joko olin raivohullu tai apaattinen, muita vaihtoehtoja ei juuri ollut. Nyt olen iloinen, tasapainoinen ja oma itseni. Oikein tunnen sen, että kuinka sain oman itseni takaisin. Nyt jos joku ottaa päähän, niin se johtuu vaan nälästä tai omasta persoonasta, harvemmin hormoneista. 😀

Eli, minulle ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Ainoa semimiinus tietysti nyt on se, että kuukautisiin ei voi vaikuttaa mitenkään ja ne tulevat joka kuukausi. Mutta sen jälkeen kun olen löytänyt ibuxin rabidin sekä kuukupin, niin ei asian kanssa ole oikein mitään ongelmaa. Ja tuo on niin pieni miinus verrattuna siihen, että muista menelmistä sekosi pää tai niistä tuli akne tai muuta mukavaa. Mikään ehkäisymenetelmä ei ole täydellinen ja minusta minä olen nyt vihdoin 12 vuoden jälkeen löytänyt sen itselleni vähiten pahan vaihtoehdon.

File 12.1.2016 21.04.39Takki *täältä

Ja edelleen korostan sitä, että nämä on minun kokemukseni. Joku toinen on voinut kokea ehkäisykapselin hyväksi ja kierukan kamalaksi. Eli edelleen vastuu on kaikilla itsellään, mutta toivon, että tästä oli apua edes jollekkin. Etenkin jos olet kokeillut jo kaikki hormonaaliset ehkäisyt ja olet suurinpiirtein samassa elämäntilanteessa kuin minä, niin suosittelen harkitsemaan tätä ehkäisykeinoa. Toinen hyvä, mistä olen kuullut paljon hyvää on hormonikierukka. Ja mitä tulee tuohon asennukseen, niin sekin on hyvin henkilökohtaista; toisia sattuu ihan kamalasti ja toisia ei ollenkaan. Tuokin varmasti riippuu ihan jokaisen ihmisen fysiikasta, toimeenpiteen tekevästä lääkäristä ja siitä kuinka paljon asiaa jännittää.

Ihanaa alkavaa viikonloppua! Minulla alkaakin tänään Trainer4youn ravitsemusvalmentajakoulutus, jipii! 🙂