Ihana tattarileipä

Hei, täältä flunssalaisen luolasta. Kovin jo mieli laukkausi kuntosalilla, mutta tämä flunssa vain pitää tiukasti pintansa. Luulin jo alkuviikosta olevani terve, ja kävin otattamassa kuvat nettisivujani varten. Mutta luulin väärin, oi niin väärin.

Kaupassa kun en ole päässyt käymään, päätin keksiä keittiön antimista kuitenkin jotain murua rinnan alle. Ja näin syntyi ihastuttava tattarileipä. Muokkasin erään kauraleivän reseptiä ja lopputulos oli todella miellyttävä. Tätä tulen tekemään uudemman kerran! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ihana tattarileipä

Resepti on tehty sinnepäin tyylillä, eli vastuu siirtyy kullekkin leipurille itselleen, hih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resepti:

6dl kädenlämpöistä vettä

4dl tattarihiutaleita

n. 6-7 dl gluteenittomia karkeita jauhoja (esim Semper grov mix)

noin tl psylliumia ja ksantaania

1 ps kuivahiivaa

1tl suolaa

3-5 rkl sokeria

1dl oliivi- tai rypsiöljyä

2 kanamunaa (plus voiteluun vielä yksi)

How to:

Kaada kädenlämpöinen vesi isoon astiaan, lisää tattarihiutaleet, kuivahiiva, suola ja sokeri (sekä psyllium ja ksantaani, ei pakollisia) Annan tekeytyä noin 5minuuttia.

Lisää sitten jauhoja pikkuhiljaa, sitten kanamunat ja viimeisenä öljy. Anna kohota noin 30 min.

Kaada taikina vuokaan, päällystä tattarihiutaleilla ja voitele kanamunalla.

Paista leipä uunissa 225 asteessa noin 20-30 min, kunnes pinta on kullanruskea.

Odota ja nauti! 🙂

Gluteenit pois!

Ihan sattumalta, like a true lady, kerroin valmentajalleni mahani toiminnoista. Naurulla säestäen, tietenkin. Mutta se johtikin tuomioon. Valmentaja totesi, että minulla saattaa olla vilja yliherkkyys.. ja niinhän  minulla olikin.

En ollut osannut ajatellakaan, että tilanteeni ei ole hyvä, tai saati sitten normaali. Ei ole normaalia, että pakki on usein sekaisin ja että väsyttää, kiukuttaa ja iho oireilee aika ajoin. Olin vain ajatellut, että koska juon paljon kahvia ja varsinkin paljon vettä, että mahani ei toimi mitenkään epänormaalisti. Ja tiettekö, varpusia nyt vaan lentää paljon. Ja mitä tulee kiukutteluun, mielialanvaihteluihin ja huonoon ihoon… ketä muuta siitä osaa syyttää, kuin e-pillereitä ja yleisesti sitä, että on nainen, eli kerran kuukaudessa hullu sarjamurhaaja. 😀

Kappas, joskus ei vain tarvitse tyytyä oloonsa ja eloonsa, vaan siihen voi saada jopa apua. Ja kuinka tavallaan pienellä voidaan saada ihmisen oloon muutos. Valmentaja kertoi, että suolen hyvinvointi on erittäin tärkeä osa koko ihmisen yleistä hyvinvointia. Ja mietin heti sitä, kuinka huono olo minulla oli vielä muutama vuosi sitten, kun todellakin söin vaan pelkkää huonoa ruokaa. Prossesoitua pullaleipää, karkkia, liian rasvaista ruokaa.. kaikkea todella huonoa ruokaa, mitä keho ei pysty hyödyntämään.

Päätin ottaa neuvosta vaarin ja kokeilla gluteenitonta ruokavaliota. Minun kohdalla ei siis mistään keliakiasta ole kyse, vaan nimenomaan vilja yliherkkyydestä.

Ainoana miinuspuolena gluteenittomassa ruokavaliossa on tuotteiden kova hinta ja yksipuolisuus. Esimerksi gluteenia sisältäviä puuroja ja leipää on hurumykket, mutta gluteenittomana ei läheskään yhtä paljon. Mutta, lucky me, gluteenittomuus tuntuu tällä hetkellä olevan myös tietyllä tavalla muotia ja tuotteita löytyy kuitenkin isoimmista kaupoista yllättävän paljon ja netissä on paljon reseptejä erilaisiin gluteenittomiin herkkuihin. Esim. kookos- tai mantelijauhosta voi helposti leipoa jotain ihanaa.

 

Tosin gluteenittomuutta ei tarvitse toteuttaa korvaavilla tuotteilla, vaan sen voi vain yksinkertaisesti tehdä niin, että karsii ruokavaliosta vain kaiken gluteenin pois. Syö riisiä, perunaa, bataattia, riisikakkuja jne..

Alkuinnostuksissani menin kyllä heti koluamaan kaupasta hyllyt tyhjiksi kaikkia erilaisia gluteenittomia tuotteita. Halusin kokeilla, että miltä ne maistuvat ja kuinka helppo on leipoa gluteenittomasti.

Offikausikin alkaa olemaan pian ohi ja harmittaa, kun olen nyt leiponut hirveän vähän! Kohta kun alkaa taas dieetti ja siinä kohtaa ei paljon enää makroilla pelleillä.

Erilaisia gluteenittomia tuotteita

IMG_1288

IMG_1299

Ostin kokeiluun myös ihan perus gluteenitonta makaronia. Normaalisti suosin kylläkin kuitupitoisempia versioita. IMG_1293 IMG_1294 IMG_1296IMG_1297Kvinoa on siis riisin kaltainen tuote, mikä on jo valmiiksi gluteeniton.

Tässä kuitupitoisemmat glu. makaronit

IMG_1536 IMG_1534

Tuo makaroni on varsin hyvää eikä maistu mielestäni mitenkään erilaselta kuin gluteenia sisältävä makaroni.

IMG_1307

IMG_1312

Gluteeniton maissileipä

IMG_1437

IMG_1445 IMG_1442 IMG_1443 IMG_1447 IMG_1448 IMG_1449 IMG_1451 IMG_1455 IMG_1460 IMG_1461

Makutuomarina toimi avokki…

IMG_1465

Ja hyvin näytti maistuvan. 😀

Maissileipä ( 16 viipaletta )

Aika: n. 35 min.

  • 1 1/2 dl maissijauhoja
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 1/2 dl piimää
  • 1 muna
  • 2 rkl öljyä

Öljyä pitkänomainen vuoka ja jauhota maissijauhoilla.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää piimä, muna ja öljy ja sekoita tasaiseksi.
Kaada seos vuokaan ja paista 200 asteessa 20 min.

 

Gluteenittomat sitruunamuffinsit

IMG_1473 IMG_1482 IMG_1483 IMG_1484 IMG_1485 IMG_1487 IMG_1489 IMG_1501 IMG_20141018_215708

Nämäkin olivat todella maistuvia ja jopa miehenkin mielestä! Reseptin näihin löysin täältä. 🙂