Erityisherkkyys

 

Tutkittuaan ujoina pidettyjä ihmisiä, jotka reagoivat tavallista herkemmin ulkoisiin ärsykkeisiin, psykoterapeutti Elaine Aron nimesi erityisherkän ihmistyypin, highly sensitive person eli HSP. Tutkimustyönsä ja satojen haastattelujen pohjalta Aron osaa neuvoa, kuinka erityisherkät voivat paremmin ymmärtää itseään ja kääntää taipumuksensa eduksi. Erityisherkkä ihminen voi oppia kukoistamaan musertavaltakin tuntuvassa maailmassa.

Mitä on erityisherkkyys?

Erityisherkkyys on synnynnäinen, hermostollinen herkkyys. Noin joka viides suomalaisista on erityisherkkiä. Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi. Se on puhtaasti synnynnäinen piirre ja on erilainen jokaisella erityisherkällä. Osalla on aistien yliherkkyyttä ja toiset aistivat ympärillä värähtelevä tunnetilat äärimmäisen herkästi. Erityisherkistä kuormittuu ympäristön ärsykkeistä herkemmin kuin ei-erityisherkkä ihminen.

”Herkkyydestä pitää oppia kaikki mahdollinen. Se on este tai tekosyy vain, jos sen antaa olla sitä”, Aron kirjoittaa.

Erityisherkkä ihminen voi olla ujo tai rohkea, sisäänpäin kääntynyt tai hyvin sosiaalinen. Erityisherkkyyteen vaaditaan kuitenkin muutakin kuin hyvä maku- tai kuuloaisti; erityisherkkä aistii usein kaiken ympäristöstään ja analysoi ja tulkitsee sen syvällisesti. Erityisherkällä on hyvin vahva oma sisäinen maailma, jonka kautta tulkitsee todellisuuttaan. Erityisherkkä kiinnittää usein huomiota sellaisiinkin yksityiskohtiin, joita muut eivät huomaa ja nitoo niistä yhteen suurempia kokonaisuuksia. Erityisherkästä voi täten saada esimerkiksi todellisen sydänystävän, sillä hän ottaa sinusta paljon huomioon ja muistaa sinusta ne pienimmätkin asiat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stressaava ja kuormittava maailma voi toisinaan saada erityisherkän ihmisen tavallista helpommin pois tolaltaan. Erityisherkkä tarvitsee paljon aikaa palautuakseen. Tämä usein mielletään anti-sosiaalisuutena, vaikka todellisuudessa erityisherkkä voi olla hyvinkin ihmisrakas. Kuormittuneet aistit vain kaipaavat lepoa ja paras lääke siihen on oma aika ja hiljaisuus. Erityisherkät ihmiset saattavat myös olla hyvin kipuherkkiä. Myös ahdistusta ja masennusta on havaittu hyvinkin paljon erityisherkkien keskuudessa. Jos aistit pääsevät kuormittumaan liikaa, eivätkä saa lepoa, voi erityisherkkä ihminen ajautua ylivirittyneeseen tilaan. Erityisherkälle on erityisen tärkeää tunnistaa omat voimavaransa ja ottaa rohkeasti oma aikansa kiireisessä nyky-yhteiskunnassa.

Tunne-asiat ovat usein erityisherkän ihmisen erikoisalaa, sillä erityisherkkä usein pystyy lukemaan ihmisiä hyvinkin helposti pintaa syvemmältä. Hän aistii, jos joku on esimerkiksi surullinen, vaikka toinen ihminen ei sitä ulospäin näyttäisikään. Pienet eleet ja asiat eivät jää erityisherkältä huomaamatta. Vaikka kyse ei ole mistään taikuudesta, on usein erityisherkällä hyvä intuitiokyky. Hän lukee ympäristöään ja ihmisiä syvällisesti ja tulkitsee niitä mielessään. Tästä johtuen he helposti vaipuvat omiin ajatuksiinsa ja näin saattavat vaikuttaa ujoilta tai poissaolevilta. Kuitenkin ympärillä tapahtuva maailma on prosessoitava ja aivojen on annettava levätä, ilman virittäviä keskusteluita ja hälyä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opiskelu-ajat ovat yksi helposti raskas ajanjakso erityisherkälle; uudet ihmiset, jatkuvat uudet aiheet ja ympäristöt. Ne kuormittavat erityisherkän, ja erityisherkkä voi helposti ajautua taka-alalle, koska tarvitsee enemmän palautumista. Erityisherkkä oppii kuuntelemalla, ei puhumalla. Kaiken ympärillä tapahtuvan prosessointi ja analysointi syö energiavaroista paljon ja jatkuvasti ”tuntosarvet” pystyssä oleva erityisherkkä voi helposti uupua ja nuupahtaa. Erityisherkkä ei vaadi erityiskohtelua, mutta toisinaan voi saada osakseen kummastelua.

Erityisherkät usein saattavat olla luovia ja taiteellisia ihmisiä. Heidän uskomaton kykynsä nähdä maailma hyvin syvällisesti ja sen kaikissa sävyissä, saa erityisherkän luovuuden kukkimaan. Erityisherkkä usein kokee myös omat tunteensa suuresti, ilo tunnetaan äärimmäisenä ilona ja suru musertavana. Suuret tunteet ovat niin rikkaus kuin raskas taakka erityisherkälle. Erityisherkän hyvä puoli on hänen empaattisuutensa ja kykynsä rakastaa syvästi koko sydämestään. Mutta herkkää sisustaan suojeleva erityisherkkä voi rakentaa myös piinkovan ulkokuoren, jonka sisälle voi olla hyvinkin vaikea päästä. Jos erityisherkän ihmisen luottamuksen joskus rikkoo, on hyvin vaikea, jopa mahdottomuus päästä enää hänen kuorensa alle.

Oi, sanoi siili,
olen tunteellinen siili,
olen hyvä, kiltti, hellä.
Ja kelläpä, kellä
on vastaansanomista?Se vain on surullista,
että piikkikuoren alla
siilin hellyys piili.

Oi, sanoi siili,
olen surullinen siili,
niin yksinäinen jotta!Ja se on aivan totta:
Se yksinänsä eli
ja piikein piikitteli,
ja piikkikuoren alla
sitten itkeskeli.

— Kirsi Kunnas

Jokainen on omalla tavallaan nero

”Everybody is a genius. But if you judge a fish by its abily to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.” -Albert Einstein

Mä olen puolet elämästäni hukannut siihen, että uskoin olevani tyhmä. Saamaton, laiska ja lähtökohtaisesti tyhmä ihminen. Koulussa en oo ikinä pärjännyt kovin hyvin. Se, että sain kokeesta seiskan, oli kovan työn takana. Inhoan lukemista, tunneilla en osannut keskittyä. Jännitin koulua ja ihmisiä siellä. Mulla ei ole koskaan diagnosoitu mitään vikaa, olen ihan tavallinen pulliainen, nothing special. En syytä koulua tai ketään muuta kuin itseäni mun huonoista numeroista.

Mä en ole matemaattisesti lahjakas ihminen. En omista suuntavaistoa ja olen maantiedossa  järkyttävän huono. Olen juuri niitä ihmisiä, jotka luulevat, että Afrikka on maa. Loogiset päättelytehtävät jätän suosiolla muille. Mun ongelmanratkaisukyky on sitä, että soitan isän tai avomieheni apuun.

Mutta olenko silti tyhmä?

Vei vuosia tajuta, että en ihan oikeasti ole, en vaikka joku kirjaviisas niin väittäisi. Voin toki yrittää kehittää heikkoja kohtiani, mutta enemmänkin olen keskittynyt vahvistamaan jo valmiiksi vahvoja osa-alueitani. Osaa olla luova, omaan hyvän tunne-älyn, olen suhteellisen hyvä englannissa vaikka en sitä enää kymmeneen vuoteen ole mitenkään opiskellut, osaan kirjoittaa luovasti ja viimeisin löytöni itsestäni on, että ymmärrän todella hyvin ravitsemuksen ja terveyden päälle. En ole ikinä elämässäni sisäistänyt mitään niin hyvin, kuin nyt olen sisäistänyt ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvät asiat. Löydän itseni ahmimasta alan kirjallisuutta. Minä, joka en omista kuin yhden kirjan ja sekin on Ronja Ryövärintytär, ostin ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvää kirjallisuutta yli 200 eurolla. En siis edes mennyt kirjastoon ja lainannut, vaan ostin ne itselleni. Kun alan lukemaan näitä kirjoja, en pysty lopettamaan. Tiedonjanoni on täysin kyltymätön. Haluan oppia ja tavoitteeni on joka päivä oppia jotain uutta.

IMG_7354

IMG_7355

Älykkyyttä on niin montaa eri lajia ja tärkeintä on löytää itselleen paras tapa oppia; toinen oppii lukemalla, toinen kuuntelemalla ja kolmas kirjoittamalla itse kaiken ylös. Tätäkin tärkeämpää on löytää itselleen se sydämen asia. Se jokin, mitä jaksat opiskella ja ahmia vuodesta toiseen. On hienoa, jos ihmisella on hyvä yleissivistys, se tuo mielestäni laajuutta maailmankuvaan. Mutta se, että ei tiedä kaikesta kaikkea, ei tietenkään tarkoita, että olisi tyhmä ihminen. Fiksu ihminen osaa myös myöntää, että ei tiedä kaikesta kaikkea.

Mulle ei ikinä sopinut perinteinen koulunkäynti ja onneksi löysin Proakatemian, jossa aikataulut rakennetaan itse. Viikossa on vain muutama pakollinen tunti ja nekin on rakennettu kaltaiselleni luovalle ihmiselle sopiviksi. Koen, että sieluni suorastaa riutuu, jos joudun istumaan perinteisillä luennoilla, ne eivät vaan ole minua varten. En opi niistä yhtään mitään ja koko olemukseni vaan muuttuu flegmaattiseksi. Toki, tämä ei tarkoita, että koskaan ei pitäisi tehdään mitään mikä on epämukavuusalueen ulkopuolella, ehei. Mutta tärkeintä on rakentaa oman näköisensä elämä, jossa aidosti viihtyy päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

IMG_7344

Olen ollut jos jonkinmoisessa työssä ja aina ihmetellyt sitä, että olin jatkuvasti kipeä, aina kuumessa tai flunssassa. Aikataulut, säännöt ja se, ettei itse pystynyt vaikuttamaan mihinkään sekä huonot etenemismahdollisuudet kuihduttivat hyvin nopesti elämäniloni. Tein työt silti kunnialla, tein niitä monta vuotta. Olen siivonnut  aamuyöstä vessoja, olen ollut kaupan kassalla monta vuotta, työtä en siis kaihda. Mutta sen tiedän, että loppuelämääni en sellaisia töitä halua tehdä. Kun tajusin, että minussa on tarpeeksi ruuteja alkaa yrittäjäksi, tosi moni asia on selkeytynyt mulle sen jälkeen. Tiedän, että yrittäjyys on pirun vaikeaa ja Suomi tekee siistä jopa helvetillistä, mutta se ei mua haittaa. Mä oon just se hullu, kuka mieluummin tekee 100 tuntia viikossa töitä itselleen, kuin 40 tuntia jollekkin muulle. En tiedä sitten, että onko mulla vaan liian pahoja auktoriteettiongelmia olla jollekkin muulle töissä, mutta nautin niin jumalattoman paljon siitä, että saan itse määrätä kaiken. Mulla on ihan perhosia välillä vatsassa, kun teen töitä. Eikä se vielä kertakaan ole ollut ripulia.

sen jälkeen kun löysin sen, että mitä haluan tehdä, missä olen hyvä ja miten sen haluan tehdä, on itseluottamukseni noussut huimasti. Jokaisella on varmasti omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja mielestäni jokaisen pitäisi keskittyä nimenomaan niihin vahvuuksiinsa. Heikkouksiaan totta kai kannattaa myös hioa, mutta ei antaa 100% keskittymistään kuitenkaan niille. Ja kun on hyvin todennäköistä, että vaikka kuinka hioisit huonoja puoliasi, et ikinä saa niitä kuin keskivertotasolle. Siinä missä voit hioa vahvat puolesi ylivoimaisiksi.

Kaikki, mikä on tehty sydämella, on voittamatonta. Kaikki, mikä lähtee puhtaasti sielusta ja sielun palosta, ei taatusti ole tyhmää. Tee just sitä mitä haluat ja nauti elämästä.

*Sisältää affiliate-linkkejä

Vaatteet

Farkut: *HOB

Paita: *Junkyard

Farkkutakki: *HOB

Kengät: Primark

(HOB: koodilla SMMR16 kaikki tuotteet -15%)