Miksi kovia kokenut ihminen muuttuu positiiviseksi?

Oletteko joskus miettineet, että miksi juuri kovia kokeneet ihmiset vaikuttavat surun jälkeen juurikin niiltä maailman positiivisimmilta ihmisiltä. Vahvana esimerkkinä Super-Jutta. Uskomaton nainen, joka on saanut kokea vaikka mitä kamalaa elämässään. Miten ihminen, joka on kokenut kovia, pystyy vielä elämään onnellisen ja positiivisen elämän kaiken kokemansa jälkeen?

Ihmiset ovat toki erilaisia ja jokainen reagoi asioihin eri tavalla. Hyvin suuressa osassa toimii ihmisen resilienssi.

Resilienssillä tarkoitetaan hyvää lopputulosta huolimatta vakavasta uhasta kehitykselle ja sopeutumiselle. Resilienteillä ihmisillä on takana kokemuksia, jotka ovat muovanneet heistä selviytymiskykyisiä. Resilienssissä on kyse erityisesti siitä, miten ihminen pysyy toimintakykyisenä haastavissa elämäntilanteissa ja miten hänestä tulee toipumiskykyinen juuri vastoinkäymisten ansiosta. Resilienssin näkökulmasta ihmisellä on uskoa siihen, että hän voi itse vaikuttaa aktiivisesti omaan elämäänsä sekä niihin tulkintoihin, joita hän vastoinkäymisistä muodostaa. Ihminen on aktiivinen oman elämänsä muokkaaja, eikä vain passiivinen olento elämän vietävissä. (Lähde)

Resilienssi on siis kykyä selviytyä haastavista tilanteita, sinnikkyyttä, uskoa parempaan ja siihen, että kaikella on merkityksensä. Itse olen saanut kuulla elämäni aikana muutamaankin kertaan, että minulla on vahva resilienssi. Se ei tarkoita, että en voisi olla välillä heikko, haavoittuvainen ja väsynyt kaikkeen. Ei todellakaan, koen tunteet juuri sellaisina kuin ne tulevat ja se tekee kipeää. En turruta itseäni lääkkeillä tai väärinkäytä alkoholia. Koen kipeitä tunteita, käsittelen ne ja yritän päästä elämässä eteenpäin ihan niin kuin kuka tahansa muukin.

photo-1_fotor

Palataan alkuperäiseen kysymykseen. Miksi juuri ne kovia kokeneet ihmiset osaavat nähdä kaiken kokemansa jälkeen maailman vielä hyvänä paikkana? Oma näkemykseni ja kokemukseni tähän on hyvin yksiselitteinen; olen kokenut maailman kamalimmat tunteet ja en enää halua tuntea niin. En halua, että kukaan joutuu tuntemaan niin. Olen kokenut rakkaiden ihmisten kuoleman sekä kokenut miltä tuntuu, kun se, johon luotat eniten, pettää luottamuksesi täysin. Olen suoraan sanoen kokenut maailman musertuvan jalkojeni alta. Olen kokenut sen tunteen, kun sinusta tuntuu, että menetät kaiken ja pääsi ei meinaa pysyä pinnalla. Jos sen jälkeen näkee yhtään pilkahdustakaan auringosta, siihen haluaa tarttua kaksin käsin. Sen jälkeen kun on oikeasti käynyt pohjalla ja itkenyt sydäntä rinnastaan, voi pienetkin asiat nähdä kauniina. Kaunis vesisade, ystävän lämmin halaus, kaunis uusi huulipuna. Ne merkitsevät paljon. Kuulostaa hyvin kornilta, mutta niin ainakin itse koen.

Nauru ja huumori on itselleni yksi tärkeimpiä asioita. Niiden avulla pääsen mahdollimman kauas kivusta. Jos saan nauraa, tunnen olevani elossa ja tunnen, että elämää on vielä olemassa. Naurussa todellakin on voimaa. Positiivisuudessa on voimaa.

Tällä hetkellä koen äärimmäisen haastavaksi kuunnella jos joku ihminen valittaa turhanpäiväisistä asioista. Kun me kuitenkin pystymme itse vaikuttamaan suurimpaan osaan meille tapahtuvista asioista, vähintään asenteellamme. Jos ihmisellä on paha olla, se ei todellakaan valittamalla ja märehtimällä parane. Jos aivot aktivoi valitusvaihteelle, se todellakin jää päälle. Tunnen ihmisten energiat todella vahvasti ja tällä hetkellä perusnegatiivinen valittaja ei vain ole mieleeni. Myönnän, olen ollut sitä itsekkin. Mutta nyt näen niin vahvana, että kuinka valittaminen tulee omasta pahasta olosta ja kuinka valittamiseen jää koukkuun. Pitää vain tajuta se, että joka aamu voit tehdä valinnan. Joko näet maailman paskana paikkana ja elät paskan päivän tai näet maailman kivana paikkana, jossa on kiva olla. Molemmat ovat mahdollisia ja molempiin jokaisella on valta ja vastuu itsellään.

Kun oma maailma on oikeasti hetkellisesti romahtanut, toisen jatkuva valitus mitättömistä asioista oikeasti tuntuu todella pahalta. En jaksa toisen huonoa energiaa ja en jaksa sitä, että tällaisessa lintukodon kaltaisessa maassa kuin Suomi, ihmiset kehtaavat valittaa ihan kaikesta. Meille ihan oikeasti kuitenkin on isossa mittakaavassa asiat ihan mielettömän hyvin. Selvästi liiankin hyvin, kun ihmiset eivät osaa enää arvostaa asioita.

Arvostan nyt enemmän niitä pieniäkin asioita. Sitä, että kaupasta saa hyvää jouluproteiinivanukasta. Sitä, että sain parkkipaikan läheltä ovea. Sitä, että päivällä paistoi aurinko. Tottakai koen ja näen myös huonoja asioita, mutta en anna niille niin suurta arvoa.

Tiedostan nyt paremmin kuin koskaan, että ihminen voi kuolla ihan koska tahansa. Ihan oikeasti koska vain, vaikka heti huomenna. Kiitän luojaani siitä, että kukaan meistä ei tiedä tarkalleen, että koska ja miten. Koska sillä välin voi elää ja nauttia. Ja minä ainakin haluan elää sellaisen elämän, jossa olen viihtynyt. En sellaista, missä olen vain valittanut. Niin paljon kaunista jää näkemättä, jos keskittyy vain vihaan ja negatiivisuuteen. Maailma on kuitenkin kaikesta huolimatta aika jännä ja kaunis paikka.

p5070150_fotor000

Musta tuntuu, että mä olen alkanut elää. Mä olen tehnyt asioita, joita en olisi ikinä ennen tehnyt.

Mä yksi päivä extempore parkkeerasin tautointipaikan eteen ja kävin ottamassa napa- ja nenäkorun. Äiti ja siskohan haukkuivat ne pystyyn, mutta arvaatkaa mitä.. minä tykkään! Ja en jaksa enää elää sen mukaan, että mitä muut ajattelevat ja toivovat. En niin kauan, kun en teoillani ketään satuta.

Olen myös käynyt treffeilla Jenkin kanssa. Minulla ei ole ketään englanninkielisiä kavereita ja englantini on hyvin ruosteessa, mutta en miettinyt sen enempiä ja menin ja repäisin. It vas veri nais.

Yksi kerta ajoin Seinäjoelle treffeille. Minä, suuntavaistoton rotta. En ole ikinä ajanut yksin niin kauas.

Osallistun kaikkiin pikkujouluihin, joihin vaan pystyn. Myös niihin, joissa tunnen vain emännän.

Tilasin pidennykset. Ihan vaan koska voin.

Kehuin tuntematonta.

Katselin Tinderistä naisia.

Hymyilin vastaantulijalle.

Ajoin sinne pelottavaan parkkihalliin.

Tilasin siipiä hottina mediumin sijaan.

Olin vastaamatta sellaisen ihmisen viestiin, joka oli asiaton ja kenelle en ihan oikeasti halunnut vastata. En ollut väkisin ystävällinen.

Juttelin kaupassa tuntemattomalle juustosta.

Nauroin sydämeni pohjasta omalle vitsilleni.

Olen vihdoinkin alkanut elää päivä kerrallaan. Koska minkä takia suunnitella vuosia eteenpäin, jos samalla unohtaa elää tässä hetkessä. Asioita ja elämäänsä voi suunnitella vaikka kuinka pitkälle ja kuinka tarkasti, mutta aika harvoin ne menevät juuri niin kuin haluaa. Toki, on hyvä olla jotain suunnitelmia ja visioita, mutta pitää jättää tilaa myös spontaaneille muutoksille, elämälle.

photo-1_fotor00

Elämääni vie nyt myös eteenpäin ”viimeiset sanat”. Jos kuolisit huomenna, mitkä olisivat viimeiset sanasi puolisollesi, äidillesi, isälle, parhaalle ystävällesi? Kuinka puhut ihmisille, milloin viimeksi teit pyyteettömästi jotain hyvää toisille? Miten kohtelet muita?

Tekemällä hyvää saa itselleen hyvän olon, hyvä olo luo lisää hyvää oloa. Positiivisuus vaatii positiivisia tekoja. Itseään voi ja pitää kehittää jatkuvasti ja omasta mielestäni suurin kehityksen kohde pitäisi olla se, että pyrkii olemaan hyvä ihminen. Hyvä muille, hyvä itselleen. Onnellinen ihminen huokuu onnellisuutta myös ulospäin. Itselläni siihen on toki vielä matkaa, olenhan toki tällä hetkellä tietyllä tavalla hieman hukassa, mutta se on kai tällaisessa tilanteessa täysin sallittua. Mutta onnellisuus on se punainen lanka, josta aion pitää kaksin käsin kiinni.

Don’t worry, be happy.

12 tapaa, joita onnettomat ihmiset tekevät (ja joita kannattaa välttää)

 Tässä muutama muistutus siitä, miten varmasti pysty tuhoamaan oman onnellisuutensa.
1. Krooninen valittaminen

Kaikki me valitamme aina joskus. On huono ilma, vatsamakkarat ottavat pannuun, lapsetkin pitäisi viedä tarhaan ja ei vaan huvita mikään. Ei se mitään, olemme kuitenkin vain ihmisiä. Mutta jos valittaminen on jatkuvaa ja mistään ei löydä mitään hyvää sanottavaa, ei se olo siitä kyllä valittamalla parane. Olemme mitä ajattelemme ja sellaisena maailma meille avautuu kuin me sen kuvittelemme. Jos kaikki on harmaata ja ankeaa, tuskin keskityt huomaamaan, mitä kaikkea kaunista ja kivaa ympärilläsi tapahtuu. Jokainen päivä on uusi mahdollisuus.

2. Olla erittäin kriittinen – niin itselleen kuin muille

Valitettavan usein tuntuu, että kriittisyys on joidenkin mielestä älykkyyden mitta. Jos olet positiivinen ja et kyseenalaista kaikkea mahdollista, olet vain lammas? Mutta tarvitseeko aina ihan kaikkea kritisoida? Tuleeko siitä oikeasti parempi olo ihmisenä? Jos aina vain tarttuu niihin negatiivisiin asioihin, niin tuskin koskaan saa takaisinkaan mitään positiivista. Ihan perus muki puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä -skenaario. Sinä päätät, että miten näet itsesi ja muut. Jos haluat nähdä kaikessa vain huonoa ja parannettavaa, ei mielesi voi olla kovin positiivinen. Tasapaino ja kohtuus kaikessa.

10325159_301354756692844_6834525022779910606_n

3. Elää yli varojensa – materialismi

Pikavipit, luottokortit, klararnat. Haetko onnea osa-maksuista ja uusista tavaroista. Ei ole kovin kauaskantoista. Shoppailu on ihanaa ja itsekkin tykkään näyttää hyvältä ja hankkia kaikkea kivaa materiaa. Mutta tässäkin tulee muistaa kohtuus. Oikea onni tulee ihan kaikesta muusta, kuin materiasta ja ulkoisista avuista. Niitä on turha yrittää käyttää ”egoboostereina” tai yrittää täyttää jotain tyhjiötä elämässään. Shoppailut ja muut ovat vain piste iin päälle, jos muuten elämässä on kaikki kunnossa. Ne eivät ole ratkaisu ongelmiin. Raha-ongelmat vain lisäävät ahdistusta ja stressiä.

4. Negatiiviset addiktiot

Alkoholi, huumeet, ylensyöminen, irtosuhteet missä menetät itsesi. Kaikki nämä vain tuhoavat meitä sisältäpäin. Addiktiot ovat usein tapa täyttää jotain tyhjiötä tai karata todellisuutta. Mitä nopeammin pyydät apua ongelmiisi, sitä nopeammin parannut.

Tätä tuskin tämän täytyy enempää avata.

5. Katuu menneisyyttään

Menneisyys on ollutta ja mennyttä. Siellä voi olla kamalia asioita, huonoja päätöksiä, surkeita ihmissuhteita ja surua. Mutta niiden takia olet se, mitä olet nyt. Niiden takia tulet olemaan se mitä olet. On turha katua ja märehtiä asioita, mille et enää voi mitään. Anteeksi saa ja pitää pyytää jos on tehnyt ihmisille väärin, mutta itsestään ei saa tehdä uhria menneisyytensä takia. Meillä kaikilla on painolastimme ja ongelmamme. Tuskin kukaan on selvinnyt tästä elämästä täysin naarmutta. Elämä on elämää ja kolhuja tulee. Joskus isompia, mitä pitää käsitellä kauemmin  ja joskus pienempia, joita voi naureskellen muistella ystävien kanssa. Älä tee itsestäsi uhria vaan käytä menneisyyttäsi voimana mennä eteenpäin.

Tutkimukset osoittavat, että jatkuvat negatiiviset ajatukset ja menneisyyden huonoissa valinnoissa vellominen altistaa helpommin stressille ja masennukselle.

Opi virheistä, mutta älä jää niihin vellomaan.

FB_IMG_1425501545523-1

6. Stressaa liikaa tulevaisuutta

Kuten et voi vaikuttaa menneisyyteen, niin on myös turha murehtia tulevaakaan liikaa. Voit vaikuttaa tulevaan tänään. Mutta on turha maalailla piruja seinille ennen kuin mitään on tapahtunut. On esimerkiksi hölmöä miettiä, että ”en minä kuitenkaan laihdu”. No, vain sinä itse pystyt vaikuttamaan siihen omilla tekemisilläsi. Muista, myös asenteella on suuri vaikutus.

Kaikkia meitä aina jollain tapaa stressaa tuleva; raha-asiat, työtilanteet, parisuhde.. mikä tahansa. Mutta kuten sanoin, on täysin turha ennakkoon maalailla piruja seinille. On vain sen verran miten paljon voimme vaikuttaa tulevaisuuteen, joten.. elä hetkessä.

7. Elää pelon vallassa

Jos elää parisuhteessa vain sen takia, että pelkää olla yksin tai ei uskalla lähteä kohti unelmiaan, koska pelkää epäonnistuvansa, voi vahingossa lipua elämänsä ohi saavuttamatta mitään hienoa. Myös katkeruus voi astua kuvaa. Ota riskejä! Rakastu! Mene ja tee. Ei aina tarvitse heti onnistua. Pääasia, että edes yrität. Mukavuusalue on syystäkin nimetty mukavuusalueeksi. Sieltä pois astuminen on pelottavaa, mutta sen arvoista.

1533853_277346769093643_3625607210299904273_n

8. Pitkittää ja venyttää haaveidensa toteuttamista

Kuten edellisessä kohdassa jo mainitsinkin, pelon takia ei kannata jättää unelmiaan saavuttamatta. Myös laiskuus ja saamattomuus ovat yksi unelmien saavuttamisen esteitä. Jos sinulla on unelma, vain sinä pystyt sen itsellesi toteuttamaan. Mitä siis vielä odotat? 🙂

On liian helppoa vain juuttua arjen rutiineihin ja elää sitä totuttua elämää päivästä toiseen. Mutta siinä käy helposti niin, että unohdamme toteuttaa itseämme ja hakeutua kohti sitä, mikä on meille elämässä se suurin intohimo. Vaikeinta on ottaa ensimmäinen askel. Vasta kun olemme tehneet suunnitelman unelman toteuttamisen eteen ja ottaneet sen ensimmäisen askeleen, voimme todella nähdä kaikki meidän mahdollisuutemme.

10527390_320690214759298_2424770929815306486_n

9. Juoruilu & kateus

On todella harmi, jos toisen onnellisuus saa jonkun näkemään vihreää. Kaikki kuitenkin täällä suurinpiirtein samoilta lähtöviivoilta lähdetään ja kaikilla on mahdollisuus tehdä aikalailla juuri sitä mitä haluaa. Jos joku menestyy, on hän todennäköisesti tehnyt ihan järjettömät määrät töitä sen menestyksen eteen. On todella harmi, että toisille se on tekosyy haukkua tämä ihminen ja verhota se oma kateus ilkeilyksi ja pahan puhumiseksi. Mitä jos tuettaisiinkin ja autettaisiin toisiamme? Minä ainakin nautin siitä jos näen, että jollain ihmisellä menee hyvin ja hänellä on elämässään kaikki hienosti. Mitä se on minulta pois? Ja minulle ainakin tulisi ihan kamalan paha olo itseni kanssa jos puhuisin jostain ihmisestä tietentahtoen pahaa. Siis puhdasta ilkeyttäni. Kyllä minulla omatunto soimaisi ja en voisi kokea itseäni siinä kohta kovin hyväksi tyypiksi.

Juoruilu yleensä kumpuaa ihmisen omasta tyytymättömyydestä elämäänsä sekä epävarmuuksista. Koska miksi onnellinen, itseensä tyytyväinen ihminen puhuisi pahaa toisesta? Aikuinen elämäänsä tyytyväinen ihminen tajuaa, että juoruilu ja kateus ei tuo hänen elämäänsä mitään (eikä hänen tarvitse juoruilun kautta hakea sisältöä elämäänsä) ja hän ei hyödy siitä mitään.

10388646_338019856359667_4382887730794728494_n

10. Kantaa kaunaa

Ikinä ei kannata tehdä itsestään uhria. Anna anteeksi ja mene eteenpäin. Ihmiset mokaavat ja ihmiset ovat epäreiluja. Toisten arvomaailma on vain päin honkkelia ja toiset ovat vain puhtaasti pahoja ihmisiä. Miksi sen pitäisi myrkyttää sinun elämäsi ja mielesi yhtään sen pidemmäksi aikaa kun on pakko? Älä anna pahoille ihmisille sitä nautintoa, että annat heidän päästä ihosi alle.

Tai jos esimerkiksi lapsuudessasi on sellaisia asioita, mistä kannat kaunaa, niin pysähdy ja mieti, että hyödyttääkö se kaunan kantaminen sinua? Vai olisiko parempi unohtaa menneet ja keskittyä tähän päivään ja rakentaa parempaa huomista. Katkeruus on todella ruma asia ja se tekee ihmisistä tahtomattaan aika ilkeämielisiä. Esimerkkinä ihminen, kuka on monta kertaa kokenut ryppyjä rakkaudessa ei välttämättä ehkä ole mikään maailman elämäniloisin ja optimistisin tyyppi. Mutta jos jotain tässä maailmassa on pyhää, niin se on meidän sielu ja mieli. Älä anna toisille valtaa tuhota sitä.

Kaunan kantaminen on vain turha painolasti. Päästä irti ja huomaat.

10632676_347143962113923_7825963505524153175_n

11. Syö epäterveellisesti

Itse olen elävä esimerkki siitä kuinka ruokavalion muutos vaikuttaa mieleen ja ihan mielenterveyteen. Suoliston hyvinvointi on tärkeää koko ihmisen hyvinvoinnissä. Jos emme saa ruoasta tarpeeksi hyödyllisiä ravinteita, olemme väsyneitä ja kärttyisiä. Terve keho – terve ja positiivinen mieli.

Ruoka tuo ehkä hetkellistä mielihyvää, mutta pidemmän aikavälin vaikutukset ovat usein vakavempia; ylipaino, masennus, energian puute… jne.

12. Tekee ongelmistaan suurempia kuin ne todellisuudessa ovat

Kun kohtaamme epäonnea ja surua, on reaktiomme heti ensimmäisenä enimmäkseen tunteiden kautta.  Eli toisinsanoen, usein helposti viemme asiat uusiin mittasuhteisiin. Reagoimme pelkillä negatiivisilla tunteilla. Koko maailma särkyy, vaikka kaikkein tärkeintä olisi vetää syvään henkeä, rauhoittua ja yrittää miettiä asiaa rauhassa ja objektiivisesti. Asioilla on usein tapana järjestyä ja kaikki ei ole niin huonosti kuin helposti kuvittelemme. Pää pystyyn.

1654180_313823638779289_3526660671623282512_n