Epäonnistu eteenpäin

Kaikki me olemme joskus mokanneet tai epäonnistuneet jossain. Ja se, miltä se tuntuu ja mitä ajatuksia se meissä herättää, on usein häpeää ja ehkä jopa pelkoa yrittää asiaa uudestaan. Asiaan pitäisi kuitenkin suhtautua eri tavalla. Epäonnistuminen ei ole moka, se on paikka oppia.

Epäonnistuminen on myös paikka olla rehellinen itselleen. Nyt en onnistunut, miksi? Mitä taitoja minun täytyy vielä kehittää, että pääsen ehkä seuraavalla kerralla lähemmäksi tavoitetta. Miksi pelkään yrittää uudestaan? Onko tämä minun juttuni vai pitäisikö kokeilla jotain muuta.

Onko oikeasti oikea ratkaisu lopettaa yrittäminen vai kenties kokeilla muita keinoja?

Jos aina tekee asiat samalla tavalla ja odottaa kuitenkin eri lopputulosta, sitä voi kutsua jopa hulluudeksi. Optimistinen ja sinnikäs ihminen kokeilee erilaisia keinoja kunnes vihdoin saa haluamansa.

Kumman luulet olevan enemmän oikeassa kun ennakoidaan riskejä, optimistin vai pessimistin?

No, pessimisti tietenkin. Mutta, optimisti todennäköisemmin yrittää ja tekee, mahdollisesti epäonnistuu ja yrittää uudelleen. Optimisti toipuu epäonnistumisista paljon nopeammin ja tehokkaammin kuin pessimisti. Pessimisti ei pety -ajattelutapa saattaa jopa lamaannuttaa ja kun se ensimmäinen epäonnistuminen tulee, lyö hän hanskat tiskiin, ”koska niin tiesi ja arvasi tämän”.

Yksi tärkeä aspekti on myös muistaa, että itseään ei saa ottaa liian vakavasti. Kukaan meistä ei ole täydellinen ja kaikki joskus epäonnistuvat. Me emme kukaan ole maailman napa, muuta kuin ehkä itse itsellemme. Kukaan muu ei meidän epäonnistumisiamme ota yhtä raskaasti ja vakavasti kuin me itse. Sen voi miettiä sen kautta, että miten lohduttaisit ystävääsi, joka olisi epäonnistunut vaikka työhaastattelussa? Entä miten samassa tilanteessa puhuisit itsellesi?

Mutta tiedättekö mitä, epäonnistuminen kuuluu elämään.

On vain ehkä hyvin tyypillistä suomalaista kulttuuria, että epäonnistumista ei puhuta. Yrittäjät eivät kerro kaikista niistä unettomista öistä ja epäonnistuneista kokeiluista. Vain huippuhetket ja onnistumiset jaetaan. Laihduttajat kertovat vain sen huippuhetket, eivät sitä kuinka pudotettujen kilojen eteen on itketty ja tuskasteltu, epäonnistuttu ja yritetty uudelleen. Itse ensimmäisen 20 kilon jälkeen painoni pysähtyi kahdeksi vuodeksi. Epäonnistuin viimeisten kilojen pudottamisessa kaksi vuotta, kunnes löysin oikean tavan. Where there is a will there is a way.

Epäonnistumiseen on kaksi suhtautumistapaa, eteenpäin ja taaksepäin.

Mitä on eteenpäin epäonnistuminen?

Se on sitä, että ihminen kokee asian oppimisen hetkenä. Hetkenä kasvaa. Hän on ylpeä, että edes yritti ja keksii uusia keinoja kokeilla asiaa uudestaan. Hän ei häpeä epäonnistumistaan, vaan tietää sen kuuluvan kaavaan. Hän tietää, että epäonnistuminen opettaa hänelle paljon enemmän kuin pelkät onnistumiset.

Miettikää pientä lasta, joka opettelee kävelemään. Luovuttaako lapsi jos ei heti opi miten kävellä? Täysin uusi asia, mitä hän ei ole vielä kokeillut. Ehei, lapsi kaatuu takapuolelleen kerta toisensa jälkeen ja aina uudelleen ja uudelleen nousee ylös ja kokeilee uudestaan kunnes onnistuu. Aikuisena ihminen ei edes mieti kävelemistä, koska se tulee jo itsestään, selkärangasta. Mutta joskus olemme senkin joutuneet opettelemaan ja siinä aluksi useasti epäonnistuneet.

Mitä on epäonnistuminen taaksepäin?

Ihminen lamaantuu, häpeä syö häntä ja hän vannoo, ettei enää yritä. Asiasta tulee mörkö, jota ei enää uskalleta kohdata. Ihminen voi jopa katkeroitua, suhtautuminen on hyvin kyynistä ja pessimististä. Pahimmassa tapauksessa ollaan vihaisia niille, jotka asiassa onnistuivat (mutta monennenko yrityksen jälkeen?). Tilanteessa ei nähdä mitään hyvää, ei ainakaan tilaisuutta oppimiselle. Ihminen käpertyy itseensä ja ottaa epäonnistumisen omaan persoonansa. ”Epäonnistuin, koska olen luuseri”.

Ja kun epäonnistumista ei saisi ottaa liian henkilökohtaisesti. Epäonnistuminen ei johdu siitä, että sinä olisit epäonnistuja tai luuseri. Epäonnistuminen liittyy kokeiluun, yrittämiseen ja tekemiseen. Epäonnistuit, koska teit ehkä jotain väärin. Et, koska sinussa on fundamentalistisesti jotain vikaa.

Missä sinä olet epäonnistunut? Miten suhtauduit asiaan? Oletko yrittänyt uudestaan onnistua samassa asiassa? Mitä teit toisin?

Epäonnistuminen ei ole merkki heikkoudesta, se on merkki siitä, että yritit ja kokeilit. Ja enemmän ainakin itse nostan hattua heille, jotka epäonnistumisista huolimatta jaksavat kerta toisensa jälkeen nousta jälleen ylös ja yrittää uudelleen ja uudelleen. He, ovat niitä todellisia onnistujia. On täysi illuusio, että hurjasti menestyneet ihmiset eivät ole ikinä epäonnistuneet, uskaltaisin väittää, että he ovat todellisuudessa epäonnistuneet keskivertoisesti elämässään paljon useammin kuin muut. Kyse on sinnikkyydestä ja optimistisuudesta sekä kovasta työstä, joka palkitaan.

Universumi vain nyt sattuu rakastumaan sinnikkäisiin sieluihin.

Miksi dieettisi ei onnistu?

Ei ole varmaan yhtäkään ihmistä maailmassa joka olisi kertaheitolla onnistunut laihdutuksessaan täysin ja vielä pitänytkin ylimääräiset kilonsa poissa. Miksi sitten se laihduttaminen ei onnistu vaikka periaatteessa söisit oikein ja liikkuisit paljon?

IMG_3575

Tässä listattuna muutama asia, jotka saattaavat olla dieettisi tiellä.

  • Liian suuret muutokset ruokavalioon kerralla. Jos laitat kaiken uusiksi ruokavaliossasi ja pudotat kaloreita heti puoleen entisestä, ei kroppasi reagoi siihen ilolla. Voisi luulla, että kun pudottaa 2000 kalorista tuhanteen kaloriin, niin paino putoaa, mutta aina asia ei ole niin. Jos kerralla tekee liian radikaalin muutoksen, keho menee liialliseen stressitilaan. Laihdutus itsessään on aina keholle pieni kriisitila ja siksi kaloreiden pudottaminen ja ruokavalion muuttaminen tulisi tehdä maltillisesti. Terveellisempään suuntaan toki voi ja kannattaa aina mennä, siitä kroppa ei stressaannu. Mitä nyt ehkä vatsa kerää helpommin ilmaa, jos esimerkiksi lisää kasvisten ja kuidunmäärää ruokavaliossa, mutta se on vain hetkellinen oireilu eikä ollenkaan vaarallinen. Stressi hidastaa laihtumista ja siksi onkin loogista, että liian suuri stressitila keholle liian rankasta dieetistä jopa estää laihtumisen. Muista, että maltti on valttia. Jos olet vuosikausia ja jopa  vuosikymmeniä syönyt tietyllä tavalla, ei kroppa sitä ihan purematta niele, että syömiseen tehdä tuosta vain suuria muutoksia. Keho on yksinkertaisesti liian kompleksi adaptoidakseen rajuja dieettejä.

IMG_3579Kevättakit, House of Brandon.

  • Älä päästä itseäsi nälkäiseksi. Syö pieniä annoksia usein ja pidä verensokerisi tasaisena. Jos syöt yli kuuden tunnin välein, riski sortua on paljon suurempi. Mitä väsyneempi ja nälkäisempi olet, sitä enemmän mielesi tekee hiilaria ja rasvaa. Jos koet, että muut saavat syödä kaikkea, mutta sinä ja joudut näkemää vain nälkää, alat pian itse sabotoimaan omaa laihtumistasi. Mielessäsi alkaa ikäänkuin protesti laihtumista vastaan ja sorrut helposti tai luovutat. On ihan turha nähdä hirveää nälkää ja yrittää laihduttaa kiduttamalla itseään.
  • Dieetti on enemmänkin testi itsekuristasi? Ei ole mitään dieettiä tai laihdutuskikkaa joka voittaisi tunnesyömisen. Jokainen dieetti ja laihdutuskuuri vaikuttaa hyvältä ja ihanalta siinä vaiheessa, kun motivaatiosi on korkealla. Mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi dieetti on ylläpitää. On erittäin tärkeää avata ensin omat mielen solmunsa, selvittää ylensyömisen syyt ja sitten omaksua itselleen jokin maltillinen ja terveellinen tapa pudottaa painoa. Salli itsellesi muutama vapaapäivä myös. Tiukka dieetti, laskenut motivaatio ja sukujuhlat täynnä herkkuja ovat todella tuhoon tuomittu yhdistelmä. Salli ajoittaiset herkut ja ole sinut päätöksesi kanssa. Opettele hallitsemaan tunteesi, näin opit hallitsemaan myös tunnesyömisesi. Stressi saa ihmisen helposti syömään enemmän mutta liian rankka dieetti on jo itsessään todella suuri stressin aiheuttaja. Huonolla dieetillä kaivat itse omaa kuoppaasi.

IMG_3577

  • Alat näkemaan tuloksia ja otat rennommin. Usein kun tuloksia alkaa tulla, ihmiset ovat luonnollisesti tyytyväisempiä itseensä ja ylipaino unohtuu. Tavallaan ajatellaan, että en ole enää lihava, joten voin syödä miten haluan. Painonhallinta puuttuu ja paluu entiseen häämöttää. Kehonrakennuksessa sanotaan, että kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Onkin taitolaji löytyy se oikea tasapaino siihen, että on tyytyväinen itseensä ja suoritukseensa mutta edelleen janoaa lisää ja haluaa kehittyä. Laihduttamisessa vaikein osuus ihmisillä usein onkin saavutetun painon ylläpitäminen.
  • Ja suurin virhe mitä tulee laihduttamiseen on, että kuvitellaan laihduttamisen olevan vain tietty ajanjakso jonka jälkeen palataan täysin entiseen. Usein kuulenkin kysyttävän, että millä laihtuu niin, että kilot myös pysyvät poissa.. no sen tiedän, että ei yhdelläkään hömppädieetillä tai superdieetillä..

 

 Kiitos kuvista ihana Emma

IMG_3580