Asioita, joita valmentajana arvostan

Yhteistyössä Pauliina Olivia Training

Olen oppinut valmentajana lukemaan asiakkaitani nopeassakin ajassa jo suhteellisen hyvin. Tiedän, mikä merkki viittaa siihen, että lipsahduksia on tapahtunut ja osaan jo hyvin nopeasti sanoa, että onko asiakkaalla todellista motivaatio vai ei. Jokainen asiakkaani on minulle tärkeä ja haluan oppia käsittelemään heitä oikealla tapaa. Jokainen ihminen on kuitenkin täysin erilainen, toiselle pitää asiat sanoa hyvin jämäkästi ja suoraan, siinä missä toiselle asiat pitää sanoa hellemmin. Vaatii siis pelisilmää ja ihmistuntemusta, jos aikoo toimia valmentajana. Koen nimenomaan tuon ihmisten käsittelemisen olevankin koko valmentamisen juju, mutta samalla myös se haastavin osuus. Haluan samalla olla jämäkkä, mutta ymmärtäväinen valmentaja. Kaverillinen, mutta säilyttää tietyt rajat. Haluan olla sellainen, johon ihminen voi luottaa ja uskaltaa sanoa jos väsyttää tai vituttaa.  On ihanaa, jos asiakas uskaltaa olla täysin oma itsensä, mutta silti haluaa osoittaa minulle, että pystyy antamaan 100% hommaan.

Asioita, joita pidän suuressa arvossa asiakkaissa on nimenomaan suora puhe. Kerrotaan, jos ei kiinnosta ja jos homma on mennyt tai meinaa mennä reisille. Silloin ihminen usein myös osaa vastaanottaa suoraa puhetta ja valmentajana on helppo käydä käsiksi ongelmakohtiin. Kaikista helpointa on, kun asioista voi puhua rehellisesti ja suoraan, ilman, että tarvitsee pelätä, että toinen loukkaantuu.  Elämänmuutokset vaativat ihmiseltä paljon ja on oletettavaa, että kaikki ei mene aina täydellisesti. Se ei ole ollenkaan ongelma. Ongelma tulee vasta siinä kohtaa, jos rakentavaa palautetta ei oteta vastaan ja tilanne jatkuu ilman ongelman korjaamista. On ihanaa, jos asiakas osaa katsoa itseään rehellisesti ja omaksuu virheensä. Kuitenkaan kukaan meistä ei ole täydellinen ja nimenomaan niistä virheistä oppii.

P6131066

Asiakkaissani arvostan myös oma-aloitteisuutta ja reippautta. Jos minulle laitetaan reippaasti viestejä ja kysymyksiä, kaikkea mistä vain keksii kysyttävää. Uteliaisuus on usein hyvä merkki. On myös ihanaa, jos asiakas uskaltaa kysellä, että miten hän voisi soveltaa ruokavaliota. On hienoa, jos asiakas itse tutkii ruokien tuoteselosteita ja on kiinnostunut ravinnosta. Tärkeintä on vaan yhdessä aina suunnitella ja sopia soveltamiset.

Rakastan sitä, jos asiakas on valmis menemään epämukavuusaluelleen. Silloin asiakas ei turhia valita, vaan ensin vähintään yrittää ja antaa kaikkensa. Silloin tällöin voi esimerkiksi ruokavaliossa alkaa jokin tökkimään, mutta punainen valo alkaa silloin palamaan, jos mikään ei tunnu maistuvan ja kaikkeen pitäisi kokoajan kehitellä uutta ja hyvää. Usein jos asiakkaan tavoitteet ovat epärealistiset tai eivät kohtaa tekojen summaa, voi asiakas pettyä kovasti itse ruokavalioon ja treeniin ja sen vuoksi jatkuvasti kysellä siihen uusia vaihtoehtoja. Kuitenkin hyvin motivoitunut asiakas puskee läpi vaikka harmaan kiven ja syö aamupalan joka aamu vaikka kuinka yököttäisi. Omistuneisuus ja selkäranka ovat ihanteellisia ominaisuuksia asiakkaalla.

Myös innostuneisuus on ihana asia. On ihanaa, jos asiakas on tosissaan mukana ja äärettömän innostunut. Silloin haluan panostaa asiakkaaseen 200%. Innostus tarttuu helposti myös valmentajaan! 😀

personaltrainer_pt_tampere_nettivalmennus_ravintovalmennus_ruokavalio_treeniohjelma_001-1

Tein uuden tarjouksen. Saat nyt yhden kuukauden onlinevalmennuksen hintaan 79€. Hintaan sisältyy ruoka- ja treeniohjelma, sekä  yhteydenpito valmentajaan, eli minuun, koko valmennuksen ajan. Tarjous on voimassa rajoitetun ajan ja sen voi käyttää kerran. 🙂

Yhteydenotot: [email protected]

Jokaisella personal trainerilla on oma kohderyhmänsä

*Sisältää kaupallisia linkkejä

Ennen ajattelin, että personal trainer kuin personal trainer. Mutta kun itse valmistuin PT:ksi, huomasin, että asia ei todellakaan ole niin. Personal trainereilla jokaisella on varmasti se ”omin” aihealua ja täten myös ne omat heikot kohdat. Asiakkaan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota etsiessään itselleen valmentajaa, että mikä on kenenkin valmentajan vahvuusalue. Vastuullinen ja hyvä valmentaja ei ota kaikkia mahdollisia asiakaskeissejä itselleen, vaan on todellista ammattitaitoa osata myös myöntää, että osaa kaikkea. Vaikka personal trainereilla mahdollisesti on laaja ymmärrys liikunnasta, se ei välttämättä tarkoita, että kaikkia sen osa-alueita osaisi syvällisesti. Jokainen PT ”erikoistuu” sille aihe-alueelle, joka tuntuu hänelle luontevimmalta. Hyväkin fitnessvalmentaja voi olla huono esimerkiksi juoksijalle. Ja toisinpäin.

Personaltrainer_Pt_Tampere_nettivalmennus_ravintovalmennus_ruokavalio_treeniohjelma-1

Paita TÄÄLTÄ / Kahvakuula TÄÄLTÄ  

Kuva: Anrietta Kuosku Photography

Itse tiesin jo heti alusta lähtien, että omat vahvuusalueeni tulevat olemaan laihdutus, kiinteytyminen sekä aloittelijat. Toki myös massankasvattajat ja peruskuntoilijat. Kaikki nämä ovat osaamisen alueita, joissa koen olevani vahvoilla. Oma laihdutustaustani tuo erityisen lisän osaamiseeni ja osaan samaistua asiakkaan tuntemuksiin. Olisi hassua antaa asiakkaalle ruokavalio, jos en tietäisi, että minkälaista sen toteuttaminen olisi käytännössä. Miltä tuntuu laihduttaa, minkälaista on yhdistää arki ja dieetti. En ala tietenkään liian lepsuksi, mutta minusta on tärkeää aidosti ymmärtää asiakasta.

Minulle oli PT logoa miettiessä aivan täysin tietoinen valinta, että en halunnut liittää itseeni sanaa fitness. Health & training kuvastaa enemmän minua ja osaamistani.

Asiakkaat, joita en tällä hetkellä ottaisi olisi kisadieettaajat tai esim. jonkin tietyn lajin harrastaja, esim. juoksija. En ole mikään kisadieettien asiantuntija en ottaisi tällä tietämyksellä niin suurta vastuuta. En myöskään tiedä juoksemisesta tai sen oikeista tekniikoista perustietämystä enempää, joten juoksuopettajaa minusta ei saisi. Ruokavalion ja saliohjelman ja sitä kautta valmentamisen voisin juoksijalle tehdä, mutta en valmentaisi vain itse juoksu osuutta. Saitteko kopin?  Tämä ei siis tarkoita, että minulta ei voisi kysellä valmennuksia. Kyse onkin, että nimenomaan asiakkaan kanssa yhdessä mietitään, että olenko sopiva juuri hänelle. Tietyissä tapauksissa on vain pakkoa sanoa suoraan, että oma ammtitaito ja osaaminen ei yksinkertaisesti riitä. Minulle se ehdottomasti olisi tuo kisavalmentaminen. Ja se ei tarkoita, että olisin huono PT. Päinvastoin, keskitän mieluummin kaiken energiani ihan satasella siihen, minkä parhaiten osaan, eikä, että osaisin vähän sitä ja vähän tota. Mieluummin 110% tiettyjä ja intohimolla valittuja osa-alueita. Tuskin haluaisit gynekologin leikkaamaan olkapäätäsi? 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän myös valmentajia, joilla on selkeitä ns. inhokkitapauksia. Eräs valmentaja ei mm. suostu tekemään vegaaneille ruokavaliota, koska kokee sen edesvastuuttomaksi toiminnaksi. Hän aina yrittää saada asiakkaan ottamaan edes kanamunat sekä maitotuotteet mukaan ruokavalioon. En ota asiaan sen enempää itse kantaa, tässä on vain yksi esimerkki siitä, että toiset valmentajat pysyvät hyvinkin vahvasti siellä ns. omalla alueellaan. Kyse saattaa olla periaatteista, uskomuksista tai mieltymyksistä. Toisinaan valmentajien omat uskomukset näkyvät myös esim. ruokavalioissa. Uskotaan omiin kokemuksiin enemmän kuin ravintosuosituksiin. Sekin on omalla tavallaan huonoa asiakaspalvelua sekä ylimielistä käytöstä. Pääasia kuitenkin aina pitäisi olla se, että valmennus olisi asiakaslähtöistä. Mietittäisiin sen kautta, että miten asiakas hyötyy tilanteensa eniten. Olenko juuri minä hänelle paras valmentaja vai olisiko joku toinen ammattitaidollaan tähän parempi? Omat uskomukset tai ego eivät koskaan saisi olla valmentajalla esteenä luomasta hyviä asiakassuhteita. Toivonkin, että kukaan valmentaja ei tee tätä työtä ylimielisesti asiakkaisiin suhtautuen tai millään tavalla edesvastuuttomasti. Kyseessä on kuitenkin ihmisten niin fyysinen kuin henkinen terveys ja toivon, että jokainen valmentaja suhtautuu asiaan sen tarvitsemalla vakavuudella. Omia uskomuksia saa olla, mutta ylimielinen ei koskaan saa olla. Ja rahan takia tätä homma on turha edes aloittaa. 🙂

Minkälaisen valmentajan sinä haluaisit?

Kaikki nettisivuillani pauliinaolivia.fi esiintyvät vaatteet ovat ostettu Sportamoresta.